Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Färdtjänsten kan bättre"

Socialdemokraterna skriver i en insändare om det illa fungerande färdtjänsten i Region Stockholm.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den dåligt fungerande färdtjänsten är ett tecken på att det behövs ett maktskifte i Region Stockholm, anser Socialdemokraterna. Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

Bild: TT

Annons

Färdtjänsten måste fungera bättre i Region Stockholm. Att människor blir stående i timmar och inte kommer till arbete, skola eller läkarbesök i tid är fullständigt oacceptabelt. Ändå ser vi det igen och igen i Stockholms län och i Nynäshamn.

Det finns en del som försöker skylla situationen helt och hållet på pandemin. Och det är klart att situationen förvärrats av pandemin då många taxichaufförer lämnat yrket. Men det fanns redan innan ett strukturellt problem med pressade avtal och dåliga arbetsvillkor.

Ett problem som särskilt drabbar Nynäshamn och de yttre delarna av länet är att ju längre ut från centrala Stockholm man kommer desto sämre tillgång på bilar finns det. Upphandlingen av färdtjänsttaxi som den moderatstyrda majoriteten i Region Stockholm gjort innebär att de flesta bilar utgår ifrån centrala Stockholm och därmed har avskräckande restider ut till länets yttre delar.

Annons

Annons

Vi har pratat med flera äldre personer som använder eller snarare försöker använda färdtjänsten och deras beskrivningar är tyvärr nedslående. Det första personer nås av när de försöker beställa färdtjänst i Nynäshamn är ett meddelande om att det är ont om chaufförer samt att man helst ska undvika beställningar.

Det är också ett konstaterat faktum att det i stort sett inte finns färdtjänstbilar att få fatt i efter kl. 18.00 på kvällen trots att Region Stockholm officiellt säger att det ska finnas färdtjänst till kl. 21.00.

För bara ett par veckor sedan kunde vi läsa i Nynäshamns Posten om hur en resenär beskrev att det ofta är så att trots att man har gjort en beställning så kommer inte taxin. “Sju bokningar och fem bom” på en vecka var denne resenärs beskrivning. Det är fullkomligt oacceptabelt. Även färdtjänstresenärer i Nynäshamns kommun måste kunna räkna med att färdtjänsten kommer när den är beställd.

Vi socialdemokrater har lagt flera förslag till förbättringar vad gäller färdtjänsten. Vi har bland annat föreslagit att man istället för upphandling ska gå över till ett auktorisationssystem som möjliggör att även mindre aktörer ute i länet med god lokalkännedom kan bli aktuella att köra färdtjänstresor. Det är vi övertygade om skulle öka tillgången på bilar och förbättra färdtjänsten i Nynäshamn och hela länet.

Samtidigt ser vi att systemet skulle fungera bättre om Region Stockholm själva bedriver resegarantin, kundtjänst och beställningscentral. Det skulle innebära att de som arbetar på beställarcentralen sitter i vårt län och har bättre lokalkännedom istället för att som det är nu att beställarcentralen hoppar runt i andra städer och länder som idag.

Annons

Annons

Att ha alla tre funktioner under samma tak skulle också utöka samarbetet dem emellan och därmed service gentemot resenärerna. Därutöver måste vi arbeta för bättre arbetsvillkor för att fler ska välja att köra färdtjänst. Och när Region Stockholm ställer krav måste man också följa upp att de kraven efterlevs.

Det är tydligt att det behövs ett politiskt skifte i Region Stockholm. Den moderatledda ledningen i regionen har tappat kontrollen. Det behövs en ledning som tar ansvar för att alla färdtjänstresenärer oavsett var man bor ska kunna få samma service och veta att man kan ta sig till viktiga läkarbesök eller andra viktiga möten.

Det behövs bättre avtal för att locka fler chaufförer att köra färdtjänstresor, mer utbildning för att resenärerna ska känna sig trygga och bättre tillgång till bilar i Nynäshamn och hela länet.

Färdtjänstresenärerna förtjänar bättre. Använd din röst för det i höstens val.

Jens Sjöström (S), oppositionsregionråd med ansvar för trafikpolitik

Conny Fogelström (S), 2:e vice ordförande färdtjänstnämnden

Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition

Liselott Vahermägi (S), ledamot i regionfullmäktige

Ola Hägg (S), ledamot i regionfullmäktige

Annons

Annons

Till toppen av sidan