Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Nya friskolan i Källberga kommer att urholka kommunens resurser"

Signaturen "Skattebetalare i Ösmo" skriver i en insändare om den nya friskola som ska öppna i Källberga.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Etableringen av en friskola i Källberga kommer inte att vara gynnsam för kommunens ekonomi, menar insändarskribenten. Foto: Alexander Olivera/TT

Bild: TT

Annons

I Källberga ska ett fastighetsbolag med en före detta KD-politiker i styrelsen och en före detta M-politiker som affärsutvecklare bygga en skola. En koncern, ägd av en annan före detta KD-politiker, ska driva skolan. Det hela finansieras av ett etableringsbidrag beslutat av lokala M- och KD-politiker.

Är det detta som kan kallas för “Nynäshamnsandan”?

Annons

Vi vet vad som kommer att hända. Skolan kommer att ha större ambitioner än att bara vara “skolan mitt i byn” för barnen i Källberga. Den kommer suga upp så många som möjligt av de enklaste eleverna från hela Nynäshamn, de med bäst förutsättningar hemifrån och minst behov av extra stöd.

Annons

Då kan lärartätheten hållas nere och man klarar sig med färre behöriga lärare. Elever och föräldrar kommer säkert ändå vara nöjda.

Betygssnittet kommer att vara bra. Förhoppningsvis kommer kunskaperna inte ligga alltför långt därifrån.

För den kommunala skolan kommer det att bli värre. Dels kommer den att få tomma platser samtidigt som kostnaderna inte faller i samma takt, vilket gör att kostnaden per elev ökar. Dels kommer elevunderlaget kräva större resurser.

När sedan den kommunala skolan inte klarar av att hålla budget, måste kommunen skjuta till pengar, men dessutom skjuta till lika mycket till friskolan. Totalkostnaden för oss skattebetalare ökar.

Börjar regeringen hota med vinstbegränsningar kan man slussa ut vinsten genom sitt andra bolag, nämligen det som driver skolköket. Win-win, fast bara för friskolan och fastighetsbolaget – inte för oss skattebetalare.

Skattebetalare i Ösmo

Annons

Annons

Till toppen av sidan