Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"18-åringar är vuxna nog att få reguljära sommarjobb och vikariat"

Mikael Persson (L) skriver i en insändare om den kommunala sommarjobbssatsningen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"För den som har fyllt 18 år finns goda möjligheter att hitta ett längre och bättre betalt sommarjobb på den reguljära arbetsmarknaden", skriver Mikael Persson (L). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bild: TT

Annons

Det är med glädje jag kan berätta att 341 ungdomar i år kommer att anställas i kommunens sommarjobbsprogram, trots att flera verksamheter fortfarande är stängda för sommarjobbare på grund av pandemin. Bland dessa unga kommer en stor del att jobba med att sköta parker och gator. 30 ingår i den nya satsningen sommarentreprenörer, där unga får prova att driva eget.

Annons

Kommunen har en sommarjobbsgaranti för alla 16-åringar. Den som går ut årskurs 1 i gymnasiet och ansöker i tid erbjuds därmed tre veckors arbete i kommunens verksamheter. 17 åringar erbjuds jobb i mån av plats. I år kunde i princip alla sökande 17-åringar erbjudas plats. Genom Individuell prövning kan också de ungdomar som är över 18 år söka kommunens sommarjobb om särskilda skäl föreligger. Det kan till exempel röra funktionsnedsättning eller sociala orsaker.

Annons

Det är viktigt att alla kommunens sommarjobbare har vettiga arbetsuppgifter och ordentlig arbetsledning. Därför tycker jag att det är helt feltänkt, som Socialdemokraterna föreslår, att vi skulle kommendera fram ytterligare 100 sommarjobbsplatser, som verksamheten kanske inte ens har behov av, bara för att pressa in alla 18-åringar där också. Det kallar jag snällfälla.

För den som har fyllt 18 år finns nämligen goda möjligheter att hitta ett längre och bättre betalt sommarjobb på den reguljära arbetsmarknaden, exempelvis ett sommarvikariat via kommunens bemanningscentrum eller på ett av många företag som finns i kommunen. Det är viktigt att unga får möta även näringslivet när de sommarjobbar, inte bara offentliga jobb. Faktum är att flera företag inom bland annat handel och besöksnäring vittnar om att de har svårt att hitta säsongsanställda i år, trots annonsering. Spontanansökningar är som bekant också en vanlig väg till sommarjobb.

Utgångspunkten måste vara att den som är myndig, och därmed får betraktas som vuxen, har både kapacitet och ett eget ansvar att hitta ett sommarjobb för egen maskin. I sommarjobbsprogrammet ingår dessutom råd och stöd även till dem som söker sommarjobb privat. Kommunens anpassade platser, med anställningar på tre veckor, bör riktas till de yngre ungdomarna som har svårare att få reguljära sommarjobb och till lite äldre med särskilda behov.

Mikael Persson (L), kommunalråd och ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan