Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Johanna Björklund
Så kan din mat bidra till att motverka klimatutsläppen

Idag marknadsförs ”klimatpositiva” hamburgare, mjölk med ”netto noll” klimatavtryck och ”klimatkompenserat” kaffe. Företagen kompenserar utsläppen av växthusgaser genom att plantera träd i afrikanska länder, stötta projekt som bevarar regnskog eller bidra till att biogas ersätter kol eller ved som bränsle till spisar världen över. Bra och viktigt saker. Men kan verkligen redan utsläppt koldioxid tas bort från atmosfären?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Urbefolkningarna i Amazonas grävde redan för tusentals år sedan ner kol i marken för att göra jorden bördigare för att kunna odla längre på samma plats.

Bild: TT

Annons

Ja det är möjligt – och växterna kan hjälpa oss. Växter äter koldioxid. Träd, buskar, gräs och andra växter binder koldioxid med sin fotosyntes i blad, stammar och rötter. Ungefär häften av den koldioxid som vi släpper ut från olja, kol och naturgas tas upp av växter på land och av haven, där också alger hjälper till.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan