Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Sätt stopp för planerna på en deponi nära Norr Enby"

Centerpartiet riktar i en insändare hård kritik mot planerna på att anlägga en deponi i Sorunda.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Centerpartiet är emot planerna på en deponi och tipp i närheten av Norr Enby. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bild: TT

Annons

Nu har deadline varit för att lämna åsikter och tankar till länsstyrelsen i Stockholms län om planerna på en tipp och deponi nära Norr Enby i Sorunda.

Centerpartiets Nynäshamnskrets vänder sig å det bestämdaste mot en ny tipp och deponi på fastigheten Torp 14:1 i Sorunda. Kretsen har de flesta av sina aktiva politiker i kommunen boende i just Sorunda, och därmed finns en stor kunskap om bygden och en inblick i omständigheterna kring denna planerade deponi.

Annons

Annons

Orsakerna till partiets medlemmars starka motstånd mot planerna är flera. Dels anser vi att Sorundabygden har ett stort kulturhistoriskt och landskapshistoriskt värde för Stockholmsregionen. Dels är bygden en äkta landsbygd bara en kort resa från Stockholms innerstad. Denna miljö måste vara närapå unik, att bara 45 minuters resväg från en europeisk huvudstad komma rakt in i en bygd som påminner om det som unga stockholmare bara har sett i filmatiserade Astrid Lindgren-sagor.

Kanske är det just därför husen som byggs i det växande Norr Enby snabbt blir sålda. Det finns ett behov av att leva och bo i sådan miljö.

Utöver detta planeras denna tipp och deponi i ett vattenskyddsområde, vilket allena borde leda till ett avslag. Sorundaborna har fått sin beskärda del av luftföroreningarna från soptippen vid Kagghamra. Denna katastrof är i färskt minne hos medborgarna. Det är svårt att se att detta påfund ska bli tillståndsgiven verksamhet i en växande bygd.

Maria Gard Günster (C), gruppledare

Peter Wennerberg (C), ordförande

Eva Wennerberg (C), ordförande Sorundaavdelningen

Solveig Sigridsdotter Thörnblom (C), politisk sekreterare

Annons

Annons

Till toppen av sidan