Annons

Annons

Annons

Läsartext
SPF Moringen på hemlig resa till medeltiden

En grupp från SPF Moringen besökte Arboga.

Detta är en läsartext.

När vi passerade Södertälje och åkte västerut tog gissningarna snabbt fart. Vi reste i fager grönska förbi guldgula rapsfält. Så vackert och så mycket svensk sommar. Under hela dagen såg vi inte ett spår av de utlovade regnskurarna, bara sol och behaglig temperatur.

Arbogaån. Foto: Privat

Vi anlände till Arboga och efter fikapaus tog så huvudattraktionen plats. En guidad promenad genom medeltida historia och miljöer. Tänk att Arboga fick sina stadsrättigheter redan under 1300-talet och det sägs att Sveriges första riksdag ägde rum här 1435 när Engelbrekt valdes till rikshövitsman, medeltidens Magdalena. Stadens placering vid Arbogaån var viktig för sjötransporter med järn och malm från Bergslagen ut i Mälaren.

Annons

Annons

Vi fick uppleva kulturmärkta medeltida ågårdar mellan små vattengränder, som förr skulle ge folk tillgång till ån. En medeltida brandgata, så viktigt när elden kom lös bland timmerhusen. I källarhålor i några av ågårdarna fanns dåtidens fängelse, som endast tjänade som korttidsförvaring av de stackare som väntade på medeltida grymma straff; skampåle, spö, att bli av med en hand eller i värsta fall bli av med livet. Det är fascinerande att de gamla timmerhusen, som sträcker sig ner mot Arbogaån, fortfarande finns bevarade, bebos, brukas och lär oss hur vi levde förr.

Sluss. Foto: Privat

Vi intog lunch i en av ågårdarna och fick lite egentid då några av oss kunde slinka in i Heliga Trefaldighets kyrka, som bjöd på orgelkonsert.

Sista stoppet för dagen blev fika på caféet vid Hjälmare kanal, Sveriges äldsta farbara vattenväg som byggdes mellan 1623-1639. Kanalen är 14 km lång och har 9 handdragna slussar som lyfter båtarna 21 meter mellan Mälaren och Hjälmaren. Här kan man kanalkryssa på sommaren eller slussa med egen båt. Det lär vara ett spektakulärt folknöje att skåda. Utan staket och andra hinder kom vi riktigt nära kanalkanten och dånande vattenfall i slussarna. När man står vid slussarna och balanserar på kanalens kant är det inte svårt att föreställa sig vilket slit det måste ha varit att gräva och lyfta med mankraft och enkla verktyg i bygget.

Hjälmare kanal. Foto: Privat

Så lämnade vi Västmanland efter en härlig dag. Vi roade oss med ett bussquiz, som självklart innehöll en slamkrypare, det hör ju till.

Eva Gustavsson, SPF Moringen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan