Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Ny nivå av vansinne att subventionera en friskola"

Hans-Peter Stülten riktar i en insändare kritik mot beslutet att betala ut etableringsstöd till Raoul Wallenbergskolorna AB.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nynäshamns kommun bedriver en skolpolitik som påminner om hur man drev affärerna på den ökända banken i Ebberød, menar Hans-Peter Stülten.

Bild: TT

Annons

Jag läste i Nynäshamns Posten att den borgerliga majoriteten i Nynäshamns kommun skall ge Raoul Wallenbergskolorna AB över 8 miljoner i etableringsstöd, för att etablera en friskola i Källberga. En skolkoncern som i sin tur ägs av ett holdingbolag. Friskolekoncernen ger ett ganska skapligt överskott, så de är ju inte precis i ekonomiskt trångmål. Man kan ju undra hur de resonerar bland de borgerliga politiker.

Annons

Annons

Jag är visserligen en varm anhängare av tanken på friskolor, kanske inte så konstigt med tanke på att jag är uppväxt i Danmark och har bott där halva livet. Emellertid är den svenska modellen enligt mitt tycke det närmaste man kan komma rent vansinne. En skola skall inte vara ett bolag som skall ge avkastning till ägarna. För att göra det än värre väljer man en  modell i Nynäshamn som för tanken till Ebberöds Bank.

Samtidigt med att kommunen enligt skollagen skall bereda plats i de kommunala skolorna för de barn som förväntas komma till Källberga, ger man en friskola stora bidrag för att etablera sig utöver den skolpeng de får för de barn som kommer att gå där. Man måste skratta hela vägen till banken i skolkoncernens ledning.

Varför inte, om man nu skall försöka följa logiken i kommunledningens resonemang, ge tillskott till Ica, Hemköp/Willys eller Coop för att de skall etablera en butik i Källberga?

Det finns visserligen butiker i Ösmo, men då skall man ju ta sig någon kilometer för att komma dit, precis som skolbarnen från Källberga eller för den delen väldigt många andra ställen på Nynäshamns landsbygd. Eller har man tänkt förgylla någon ny friskolekoncern för att etablera en friskola i någon mer av de små samhällen som finns i kommunen?

Annons

Det är möjligt att Socialdemokraterna under de drygt 100 år de var det styrande partiet i Nynäshamn, de senaste åren tillsammans med Folkpartiet/Liberalerna, har gjort fel ibland, ja jag vill gå så långt så jag vill säga det är rent av troligt, det motsatta skulle vara otroligt.

Men ett liknande vansinne som detta beslut har de mig veterligen inte gjort under alla dessa år.

Hans-Peter Stülten

Annons

Annons

Till toppen av sidan