Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Kommunen behöver en ny markstrategi"

Leif Öbrink (L) skriver i en insändare om behovet av lokal näringspolitik.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Att erbjuda mark för verksamheter ska inte vara något som en kommun ska tjäna pengar på", skriver Leif Öbrink (L).

Bild: Carina Albin

Annons

Alla vill vi bo bra och ha ett meningsfullt jobb. I Nynäshamn har vi möjlighet att bo bra med olika miljöer – stad, landsbygd och/eller havsmiljö.

När det gäller jobb och arbetsplatser så har vi alla en utmaning. Det behövs fler jobb i hela kommunen och då inte där kommunen är arbetsgivare. Nej vi måste uppmuntra befintliga och nya företag att Nynäshamn är den bästa etableringskommunen.

Annons

Frågan då är hur det ska gå till väga.

Annons

Ja, det finns inte bara ett sätt och väg utan vi måste ha en djupare kontakt mellan entreprenörer och kommun. Ingen kan idag säga vilka jobb som kommer att finnas och vara attraktiva om 5 år utan vi måste alla ha ögon och öron öppna för vad framtiden kommer att ge.

Om vi bara ser på rena elbilar och solceller så har ju forskning och utveckling gått framåt med stormsteg. Frågan är nu vilka ytterligare områden som kommer. Här måste kommunen vara oerhört aktiv och ”stå på tårna” för att kontakta dessa entreprenörer och erbjuda dem möjligheter att etablera sig här.

Att erbjuda mark för verksamheter ska inte vara något som en kommun ska tjäna pengar på. Man ska till och med kunna bjuda på vissa anslutningsavgifter. Varför? Jo för att dessa arbetsplatser kommer att erbjuda många jobb och då till människor som kommer att betala kommunal skatt. Företag betalar inte kommunal skatt.

En sådan satsning går tyvärr inte att genomföra över en natt utan kommer att ta många år. Kommunen behöver ta fram nya planer och företagen planera sina investeringar, så låt oss starta nu!

Leif Öbrink (L), ersättare i näringslivs- och arbetmarknadsnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan