Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Försäljningen av sjukhuset och Alkärrsplan en bra affär för Nynäshamns kommun"

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) skriver i en insändare om varför Socialdemokraterna tycker att det är rätt av Nynäshamns kommun att sälja Alkärrsplans Utvecklings AB.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nu är det rätt läge för Nynäshamns kommun att sälja Alkärrsplan, anser Socialdemokraterna.

Bild: David Klasson

Annons

Alkärrsplans Utvecklings AB med sjukhuset säljs och Nynäshamns kommun noterar en vinst på dryga 100 miljoner kronor som kan användas till att bygga nya förskolor, skolor och boenden för äldre.

Det är bra för framtiden och en tidigare klok investering som nu fått avkastning i rätt tid. En affär som startade när nedläggningar och arbetslöshet var en verklighet, och avslutas när tillväxten är god och framtidstron är stark.

Redan 2005 påbörjades ett snabbt arbete för att skapa tillväxt i vår hembygd efter att hundratals arbetstillfällen försvunnit genom att Musköbasen och Ericson lagt ner. Vid den tidpunkten slog också en finanskris till och svårigheterna för kommunen var stora. När arbetslösheten var som värst och självkänslan som lägst visade den dåvarande politiska ledningen med Ilija Batljan (S) och Leif Stenquist (FP) stort politiskt ledarskap. Vi i Nynäshamns kommun behövde en kraftig injektion för att få igång tillväxten och jobben i kommunen.

Annons

Annons

Sjukhuset förvärvades från Locum, av kommunen och starka partners kopplades till affären genom Orkla och Utstillingsplassen Eiendom. Planen var att området skulle utvecklas med nya bostäder och handel. Under kriser är det viktigt att samhället investerar för att lyfta näringslivet och samhället i övrigt. Tyvärr blev planerna aldrig förverkligade.

En ny tid kräver nya beslut. Utifrån bakgrunden känns det som sjukhuset köptes under en annan tid som nästan känns som under ett annat liv.

Socialdemokraterna ser många möjligheter i denna nya affär, genom att nu vara med och sälja aktieinnehavet i Alkärrsplans Utveckling AB, till nya ägare. De nya ägarna har ett hjärta i Nynäshamn och har kraft att göra något riktigt bra av platsen och samhället i stort. Marken med parkeringen kommer utvecklas med bostäder och handel och sjukhuset kommer få det ansiktslyft som huset förtjänar.

Vi sätter människan i centrum när hela kommunen utvecklas. Med de nya utvecklingsplanerna för centrala Nynäshamn, är det nu viktigt att de förankras med medborgarna. Genom att inkludera invånare, medarbetare i kommunen, näringslivet och politiker kan vi skapa en gemensam framtidstro för Nynäshamn tillsammans med de nya ägarna.

Med beslutet att sälja aktierna i Alkärrsplans Utvecklings AB, får kommunen in en aktör som bättre kan sköta sjukhusbyggnaden, utveckla marken runt omkring och bidra till investeringar i det gemensamma. Sjukhuset behöver en rejäl ansiktslyftning, såväl inomhus som utomhus.

Det finns de som hävdar att det varit en dålig affär för kommunen att vara med som ägare till Alkärrsplan. Vi tycker inte det. Kommunen gör en kraftig vinst på affären räknat under alla de år som man varit delägare eller ägare av bolaget. Vi kan därmed konstatera att när politiken samarbetar så är det bra för hela kommunen.

Patrik Isestad (S), Socialdemokraterna i Nynäshamn

Annons

Annons

Till toppen av sidan