Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Dags att införa akutöppna vårdmottagningar"

Pensionärspartiet riktar kritik mot den bristande tillgången på vård i Nynäshamns kommun.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tillgången till vård i Nynäshamns kommun är för dålig, anser Pensionärspartiet. Foto: Johan Nilsson/TT

Bild: TT

Annons

Nu när det visar sig näst intill omöjligt, för oss äldre, att få boka en tid på vårdcentralen, anser Pensionärspartiet i Nynäshamns kommun, att det är dags att införa akutöppna vårdmottagningar dygnet runt. Tydligen räcker inte de planerade tiderna till. Kroniskt sjuka får kämpa vidare med sina krämpor och akut sjuka kan möta en läkare som har jour, som skriver ut värktabletter och skickar hem patienten utan annan åtgärd.

Annons

Annons

Vid telefonkontakt för bokning för en ”årsbesiktning” alltså provtagning, svarade sköterskan att jag kunde återkomma i augusti, för blodprov tas inte på sommaren.

Har behovet av vård uppstått som en följd av pandemin, eller är det långtida felplanerad organisation från regionen sida? I pressen varnas för att 10 av våra 21 regioner kommer att bli tvungna att spara på vården enligt en kartläggning som tidningen Vårdfokus gjort. Region Stockholm uppger att de kommer att klara sjukvårdsbudgeten, men med vissa förbehåll. I pressen debatteras också om att vårdcentralerna inte vill ta emot patienter, för det förlorar de pengar på.

Dessutom antas ju covid-fallen öka efter sommaren och återigen belasta sjukvården. De redan långa vårdköerna måste minska och för det krävs att tillgängligheten ökar.

Friskvård och fritidsaktiviteter håller kroppen i trim, ofta trots kroniska sjukdomar och handikapp. För det fordras kontakt med sjukvården i form av läkare, remisser, provtagning och allt som därtill hör liksom för den yngre befolkningen.

På 1960-talet skickades vi runt på olika sjukhus i Stockholm och Södertälje, beroende på vilken kroppsdel som skulle botas. Tyvärr gäller ju detta delvis fortfarande.

Britt-Marie Jacobsson, Pensionärspartiet i Nynäshamns kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan