Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Sälj inte ut kommunens fastigheter till privata aktörer"

Signaturen "Stoppa slöseriet" uttrycker i en insändare oro över att Nynäshamns kommun planerar att sälja ut sitt fastighetsbestånd.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nynäshamns kommun bör inte sälja ut sina skolfastigheter – som till exempel Gröndalsskolan – anser insändarskribenten.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Under de senaste åren har allt fler kommuner sålt ut hela eller delar av sina fastighetsinnehav till privata aktörer, för att sedan hyra tillbaka dem över lång tid. Upplägget har kritiserats kraftigt och är impopulärt bland väljarna. Kommuninvest varnar för att det är en dålig affär. SKR säger att det alltid är billigare att äga själva.

Ändå fortsätter det, i både borgerliga och socialdemokratiska kommuner. Eftersom blåsningen har uppmärksammats så har företagen istället börjat fokusera på att bygga och driva fastigheter åt kommunerna, men konceptet är detsamma. Kommunerna blir inlåsta i långa avtal med hyror som räknas upp mot inflationen.

Annons

Annons

Samtidigt finns det stora vinnare. Förra kommunalrådet Ilija Batljan har på kort tid gjort sig en förmögenhet, även om hans korthus till imperium nu har börjat svaja. Hans företag, Samhällsbyggnadsbolaget, har tappat mer än 70 procent av sitt marknadsvärde i år, och nu svettas både aktieägare och kommunpolitiker.

Vad händer om det skakiga bolaget kraschar helt? Eller om de snabbt gör sig av med sina innehav? Inget hindrar en oseriös aktör, eller varför inte främmande stat, från att ta över våra skolbyggnader.

Kan Nynäshamns politiker lova väljarna att de inte kommer sälja ut vår gemensamma egendom till dessa profitörer? Att våra skolor, äldreboenden och gruppbostäder även fortsättningsvis ska ägas av kommunen? Det tror jag att Nynäshamnarna vill ha svar på inför höstens val.

Stoppa slöseriet

Annons

Annons

Till toppen av sidan