Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Bouveng liknar Don Quijote i debatt om ny gång- och cykelväg"

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) skriver i ett insändarsvar om behovet av en ny gång- och cykelväg mellan Ösmo och Spångbro.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En gång- och cykelväg behövs mellan Ösmo och Spångbro, anser flera partier. Men de är oeniga om omständigheterna kring det hela.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Tre meningslösa insändare har presenterats av Liberalerna och slutligen har nu även M:s avgående kommunstyrelseordförande gett sig in i debatten. Harry Bouveng kan säkert cykla rakt, men i NP:s spalter vinglar karln ordentligt.

Göran Bergander (S) skrev ett insändarsvar den 1 juli 2022, "L visar bristande kunskap om gång- och cykelväg längs 225:an". Bergander uppmanade då Liberalerna när det är mindre än 100 dagar till valet att presentera ett valprogram där förhoppningsvis gång- och cykelvägarna kan vara med. Att presentera ett valprogram som visar det politiska viljan vore passande av Liberalerna såväl av den övriga alliansen när det snart är val. Om gång- och cykelvägarna ska prioriteras, för in det i valprogrammet.

Annons

När nu moderaten Bouveng ska ge ett svar på varför det inte blev som de lovade med ”Stopp för tung trafik på väg 225 och varför inte gång- och cykelvägen prioriterades” görs det med osanningar och politiska påhopp istället för att redovisa egen politik.

Annons

Det får en att tänka på talesättet ”slåss med väderkvarnar” som härstammar från Cervantes roman där riddaren Don Quijote får för sig att väderkvarnarna är en massa jättar. Talesättet kan sammanfattas med att Moderaterna försöker bekämpa en fiende som inte finns.

Problemet med att gång- och cykelvägen inte påbörjats är att kommunstyrelsen med Moderaterna och Liberalerna röstade nej till att igångsätta en förstudie enligt överenskommelse med Trafikverket.

År 2018, tecknades ett avtal med trafiksäkerhetshöjande åtgärder gällande väg 225 mellan Trafikverket och Nynäshamns kommun. En av punkterna var att Trafikverket ska ombesörja gång- och cykelväg mellan Porthus och Spångbro och kommunen mellan Ösmo och Porthus. För att kommunen ska göra sin del av de trafiksäkerhetshöjande åtgärderna på väg 225 måste kommunen påbörja en förstudie för att kunna planera kostnader och vägsträckning. Detta var upp till beslut 2019-05-23 i kommunstyrelsen där Moderaterna och Liberalerna beslutade att förstudien inte skulle påbörjas.

Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet då viktig tid gått i stöpet. Vi socialdemokrater var tydliga redan när avtalet skrevs med Trafikverket att kommunen ska genomföra sin del för trafiksäkerheten. Vi socialdemokrater har i våra kommunala program beskrivit att gång- och cykelvägen ska komma till och kommunen kan behöva förskottera investeringen. Detta har vi varit tydliga med och vad beträffande att en överenskommelse inte ska finnas mellan kommunen och Trafikverket är rent struntprat från Bouveng.

Annons

Annons

Överenskommelsen finns att beskåda på riktigt papper i kommunhuset. Om nu Moderaterna och Liberalerna ändrat åsikt och vill, tillsammans med Socialdemokraterna besluta om att få till gång- och cykelvägen mellan Ösmo och Porthus blir vi alla boende i Ösmo och Sorunda glada.

Frågan som kvarstår är varför inte allianspartierna har planerat för kostnader och vägsträckning. Om Liberalerna, Moderaterna och övriga allianspartier vore för en cykelväg mellan Ösmo och Porthus så hade planeringen för detta redan börjat. Om alliansen är ärlig i dessa frågor finns det inga hinder för att börja agera, då Socialdemokraterna är för en gång- och cykelväg mellan Ösmo och Sorunda.

För fram er egen politik inför valet istället för att koncentrera er på andra. Vad vill ni åstadkomma efter valet? I denna fråga finns inga jättar, eller fienden som inte finns för moderaternas Don Quijote. Vi socialdemokrater säger som det är och gör det som krävs!

Annons

Annons

Till toppen av sidan