Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Robert Brummer
Kalcium och klorofyll: Ämnen som kan rädda liv

Klorofyll och kalcium kan minska den risk för tjocktarmscancer som rött kött för med sig. Idag är det mer än femton år sedan mitt forskarteam vid Wageningen Center for Food Sciences i Nederländerna publicerade nya rön om detta. Men vad hände efter att våra upptäckter blev publicerade? Knappast ingenting.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Fotomontage

Annons

Det vi pratar om är alltså klorofyll som finns i gröna grönsaker och ger dem dess färg, och kalcium som vi får i oss i mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. Dessa två kan alltså tillsammans hämma effekten som rött kött har i tarmen.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan