Annons

Annons

Annons

Läsartext
Toner och tankar vid sockenstugan i Ösmo

Ösmo-Torö församling har ordnat många aktiviteter under juli.

Text

Detta är en läsartext.

Elisabet och Lukas Sköld. Foto: Max Möllerfält

Annons

Till sockenstugan i Ösmo, har man under sommaren kunnat åka eller gå för att bevista deras våffelcafé, där man med en kopp gott kaffe och en våffla med sylt och en klick grädde, kunnat träffa någon bekant eller obekant och ha en givande stund med att prata med varann. Kanske var det ett sällskap, som träffades här och umgicks under enkla former.

På onsdagarna gavs underhållning som kallades ”toner och tankar”, där någon hade något tänkvärt att berätta eller man bjöds på sång och musik.

Vid vårt första besök fick vi oss till del en upplevelse från Taizee – ett kloster i Frankrike. Allan och Fredrik berättar om sin resa dit, varifrån de kom hem för några dagar sedan. Det var säkert en oförglömlig upplevelse för dem och intressant för oss lyssnare.

Annons

Den andra onsdagen vi var där, träffade vi församlingens vikarierande organist, Elisabet Sköld, som berättade om händelser som skett under 20-talen under åren 1700, 1800, 1900 och nu vårt 2000-tal. Bland annat om farsoter som drabbat mänskligheten genom olika form av härjningar under 20-talet under de århundradena. Dessutom spelade hon och vi besökare sjöng med.

Annons

Gunnar Klum och Mats Jansson. Foto: Max Möllerfält

Den sista onsdagen för ”toner och tankar”, bjöd Elisabet Sköld, tillsammans med sin son Lukas, på musik och sång med temat ”drömmar”. Lukas sjöng ur ”Jesus Christ Super Star” sången som handlar om Pontius Pilatus. Elisabet bjöd på ett pianostycke.  De besökande ville ha ”mer” av den fina duon mor och son. Vi bjöds på ”Dream a Little Dream of  me”  samt ”Fly me to the moon”, mycket fint. Lukas är ung och har en framtid som sångare, hoppas han tar vara på den.

Onsdagen den 13 juli höll Fredrik Sollner ett föredrag om den Heliga Birgitta. Han inledde med att läsa Birgittas bön, ”Herre visa mig vägen och gör mig villig att vandra den”.

Heliga Birgitta föddes i början av 1300-talet på Finsta i Uppland. Hennes far var riksråd och hennes mot var hovdam vid hovet. Birgitta var släkt, med Gustav Vasa. Hon giftes bort endast 13 år gammal med Ulf Gudmundsson, som då var 18 år. Hon var det mest kända helgonet i världen. Dessutom var hon förmögen. Hon gjorde en pilgrimsresa till Jerusalem vid 68 års ålder och fick då en ”upplevelse” i Betlehem. Hon dog i sitt hem 70 år gammal och helgonförklarades 1391, 18 år efter sin död. Hennes syster Katarina skall enligt sägen ha varit gift med någon på Hammersta.

Annons

Annons

Onsdagen den 27 juli gavs i kyrkan en konsert med Gunnar Klum, baryton, och Mats Jansson på flygel. De båda herrarna bjöd på ett mycket fint sammansatt program, som de kallat ”Ladies first”, med tonvikt på kvinnliga kompositörer. Detta har ju varit temat hos våra egna kyrkomusiker under hela 2021 och även under innevarande år, då här givits fina konserter.

Denna kväll bjöds vi bland annat på tre melodier tonsatta av Fanny Henzel. Hon var syster till F. Mendelhsson och stod väl i skuggan av honom, tills hon så småningom blev ”accepterad” som kvinnlig kompositör. Så var det på den tiden.

Anne Linnet har skrivit text och musik till  ”Tusen bitar”, som vi mest förknippar med Björn Afzelius. Svenska kompositörer representerades av Py Bäckman med ”Kanske en ängel” samt Monica Dominique med ”Tillägnan”. Erna Tauro har gjort musiken till ”Höstvisa” av Tove Jansson.

Förutom dessa sånger som Gunnar Klum sjöng, fick vi lyssna till tre pianosolon framförda av Mats Jansson. Han är en driven pianist och hanterade församlingens fina flygel med suveränitet. Detta var en konsert av hög klass.

Vi lämnade kyrkan i den lite svala sommarkvällen, men sången och musiken värmde inombords.

Anna Möllerfält

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan