Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Behåll tågvärdarna på Nynäsbanan"

Vänsterpartiet skriver i en insändare om trygghet i kollektivtrafiken och om nyttan med att ha personal ombord på pendeltågen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi i Vänsterpartiet anser att den absolut viktigaste åtgärden som bör göras för att öka tryggheten i kollektivtrafiken, speciellt här ute på Nynäsbanan, är att återinföra ombordpersonalen på samtliga pendeltågslinjer", skriver Anton Larsson (V) och Tony Nicander (V).

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Representanter för Kristdemokraterna i Region Stockholm föreslog i en insändare till NP den 28 juli ett antal satsningar för att öka tryggheten i kollektivtrafiken. De åtgärder som föreslås är bland annat höjda böter och skadestånd, tiggeriförbud, fler kameror och biljettkontroller, fasthållande av ”plankare” i väntan på polis, och så vidare.

Vänsterpartiet tror inte att dålig ekonomi och fattigdom kan botas med böter. Därför vill vi istället sänka taxorna och i förlängningen införa en helt avgiftsfri kollektivtrafik. Både för klimatets skull, som en del av den gröna omställningen, men även för att ge dem med låg inkomst möjligheten att resa. Då skulle också plankandet reduceras, menar vi, och ordningsmakten skulle kunna lägga sin tid på annat mer meningsfullt.

Annons

Annons

Det är tydligt att Kristdemokraterna glömt bort att inte alla problem kan lösas med bestraffning och övervakning. Vi i Vänsterpartiet anser att den absolut viktigaste åtgärden som bör göras för att öka tryggheten i kollektivtrafiken, speciellt här ute på Nynäsbanan, är att återinföra ombordpersonalen på samtliga pendeltågslinjer.

Under 2021 beslutade det blågröna styret i Region Stockholms trafiknämnd, där Kristdemokraterna ingår, att gradvis slopa tågvärdarna på pendeltågen, en försämring som berörde hundratals anställda och ledde till protester från både allmänheten och facket. Service- och kommunikationsfackets (SEKO) förbundsordförande Gabriella Lavecchia sa då: “Att fatta ett sådant här beslut i en tid där hoten och våldet på tågen ökar dramatiskt är inget annat än ett stort hån mot våra medlemmar och alla resenärer”.

Vänsterpartiet håller med Lavecchia och skrev bland annat i en insändare till NP den 13 juli 2021 att “kameror kan aldrig ersätta personal”. Det stämmer fortfarande, ett år senare. Därför ingår det i Vänsterpartiets regionalpolitiska valplattform att ombordpersonal skall återinföras på bland annat Nynäsbanan, och att allt ensamarbete inom kollektivtrafiken ska stoppas. Detta krävs för att säkerställa både personalens och passagerarnas säkerhet och trygghet.

Anton Larsson (V), ersättare i samhällsbyggnadsnämnden

Tony Nicander (V), ledamot i kommunstyrelsen och kandidat till regionfullmäktige

Annons

Annons

Till toppen av sidan