Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Gör Nynäshamn till en modern frihamn"

Mikael Persson (L) skriver i en insändare om framtiden för hamnarna i Nynäshamn.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hamnarna i Nynäshamn bör bli en frihandelszon, tycker Mikael Persson (L).

Bild: Helene Skoglund

Annons

I och med att den globala handeln blev mer omfattande insåg människor att det var bättre att handla med varandra när tullar och skatter kunde hållas så låga som möjligt, eller helt avskaffas. Protektionism ansågs inte vara en framkomlig väg längre.

EU:s inre marknad bygger på att nationsgränserna inte skulle utgöra handelshinder och WTO (Världshandelsorganisationen) arbetar globalt med samma mål.

Annons

Annons

Frihamnar uppstod redan på 1500-talet och innebär att ett avgränsat område anses ligga utanför landets tullområde, vilket innebär att varor kan transporteras dit fritt utan att behövas tullas in, de kan lastas om och tull betalas när godset förs in i landet eller när de når en annan slutdestination.

Nynäshamn utvecklas mot att bli ett logistiskt centrum i mitten av Östersjöområdet. Omlastningen för vidare transport kommer att öka. Det är en uttalad ambition för inte minst Stockholm Norviks hamn.

En stor fördel med frihamnsstatus, förutom betalning av tull, är att onödig administration kan undvikas. Idag finns många frihamnar runt om i Europa och det bör skyndsamt utredas om Nynäshamns hamnar kan bli en frihamn med tillhörande frihandelszon.

Mikael Persson (L), för Liberalerna Nynäshamn

Annons

Annons

Till toppen av sidan