Annons

Annons

Annons

Insändare
"Tänk miljösmart och ekonomiskt"

Mikael Marklund i Nynäshamn delar i en insändare med sig av miljösmarta tips.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Framförallt om man har ett kylskåp som är några år, så lönar det sig att byta lampan till led, som dessutom inte blir lika varma som glöd- och halogenlampor", skriver Mikael Markström. Foto: Paul Wennerholm/TT

Bild: TT

Annons

I dessa tider med skyhöga elpriser, är det ju viktigt att tänka ekonomiskt och miljöriktigt.

Att byta ut gamla halogen- och glödlampor mot strömsnåla led kan ge en besparing omkring 90 procent. Framförallt om man har ett kylskåp som är några år, så lönar det sig att byta lampan till led, som dessutom inte blir lika varma som glöd- och halogenlampor, alltså utmärkt för kylskåp där man vill behålla kylan!

Annons

Tänk dock på vilket ljus du önskar, där gamla glödlampan motsvarade kring 3000 Kelvin, ett lägre värde ger ett varmare gult ljus som passar bra i vardagsrummet och myshörnan medan ett värde på 4500 Kelvin och högre ger ett kallare vitt/blått ljus, vilket kan vara att föredra i ett kylskåp samt som arbetsbelysning.

Led-belysning kostar numer endast från några tior och brukar ha en livslängd på 10 000 till 35 000 timmar medan glödlampan endast klarade att lysa omkring 1 000 timmar. Man får alltså kostnadsbesparing på två sätt, både livslängd och förbrukning – dessutom flimrar inte led på samma sätt som glödlampan samt slås på utan fördröjning. Dock behövs en dimbar led, om man vill kunna reglera ljusstyrkan med en dimmer.

Annons

Och ska man koka ägg och inte har moderna induktionsplattor som kokar vatten energisnålt på väldigt kort tid, så kan man köpa en äggkokare för ca en hundring, alternativt ett ångkokningskärl för ägg att använda i mikrovågsugn, vilket man fyller med lite vatten i botten och med hål som släpper ut ångan, för alla vet ju att man inte ska värma ägg som de är i mikron, då de lätt exploderar!

Dock vill jag tipsa om ett enkelt alternativt tips som fungerar bra för att koka ägg, vilket jag själv använt mig av många gånger utan att något ägg exploderat:

Fyll en kopp eller skål av mikrosäker plast, glas, keramik eller porslin, till hälften med några deciliter vatten och koka upp i mikron alternativt fyll på från vattenkokare. Lägg sedan varsamt (utan att bränna fingrarna eller att krossa äggen som sjunker till botten) i ägg som täcks av det varma (men inte fullt nykokta) vattnet – vänta gärna en minut om vattnet stormkokats.

Annons

För löskokta är det bara att låta de ligga i det varma vattnet i 10 minuter och för hårdare kokta är det bara att värma i mikron några enstaka minuter och sedan låta efterdra i det varma vattnet. Då olika mikrougnar skiljer i effekt och beroende på hur hårdkokt man föredrar sina ägg så är det bara att hitta sina egna optimala tider!

Mikael Markström, Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan