Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Ingvar har rätt – cykelvägarna måste bli bättre”

Lennart Thunqvist (MP) skriver i en insändare om behovet av bättre gång- och cykelvägar i Nynäshamns kommun.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lennart Thunqvist (MP).

Bild: Arkivbild

Annons

Tack Ingvar Jundén för att du uppmanar oss politiker att agera i frågan om gång- och cykelvägar i Nynäshamn.

Vi i Miljöpartiet håller med dig om att betydligt mer handlingskraft måste till på alla nivåer för att komma till rätta med våra otrygga, dåligt sammanhängande och tyvärr ofta obefintliga gång- och cykelstråk.

Som du nämner kan en ökad satsning här föra med sig många fördelar. När fler vill och kan lämna bilen hemma gynnas vi alla av friskare luft, fysiskt och psykiskt starkare barn och vuxna samt en ekonomisk vinning.

Dina tankar kring en ökad cykelturism efter en Ostkustled är också mycket intressanta. Att via Ösmo och Sorunda på cykelväg ta sig vidare mot Trosa, där gång och cylelvägnätet är väl utbyggt, är en bra idé.

Annons

Samtidigt kan vi med relativt enkla åtgärder få allt fler att ta sig ut i yttersta havsbandet här i Nynäshamn. Med bättre skyltning, markeringar och marknadsföring skulle vi kunna locka både ”stockholmscyklister” och färjepassagerare ut mot Strandvägen och Lövhagen. Att ”Cykla mot horisonten” kan vara en slogan som skapar nyfikenhet hos flertalet pedaltrampare.

Annons

Efter Strandvägen/Lövhagen kan rundturen fortsätta genom Estöområdet, mot Nickstabadet och vidare norrut. När så många längtar ut i skärgården under sommarmånaderna måste vi bli bättre på att informera om att i Nynäshamn behövs inte båt för att ta sig dit. Vill våra gäster ändå ta sig ut till någon ö är det ju inga problem att ta med sig cykeln på Waxholmsbåten till Nåttarö, Rånö eller Ålö.

En annan sak som talar för Nynäshamn som cykelmetropol är de fina förbindelserna med Storstockholmsområdet. För de benstarka cyklisterna är den gamla Nynäsvägen ett bra alternativ att ta sig hit, medan vardagsmotionärerna kan ta cykeln på pendeltåget.

Även för besökare som kommer hit med bil kan cykeln vara ett spännande sätt att utforska vår kommun på. Ett kombinerat snöupplag/båtuppläggningsområde och på sommaren en infartsparkering norr om Raffinaderivägen har varit på tal.

Med en cykeluthyrning här kan vi få våra sommargäster att slippa leta efter parkeringsplatser vid hamnområdet.

Tänk att också kunna ta sig ut till Käringbodaområdet utan att behöva riskera livhanken efter Torövägen. Det är en tämligen kort sträcka fram till gamla Torövägen som behöver iordningställas för att detta vackra område skulle kunna nås utan bil.

Annons

Vi har ju fortfarande en enorm grushög vid Norvik som skulle kunna användas för att anlägga nya gång- och cykelvägar.

Annons

Vi ser med dessa tankar framför oss ett rejält uppsving inom vår besöksnäring vilket naturligtvis gynnar företagandet inom många branscher. Kanske Campus Nynäshamn kan ordna yrkesutbildningar inom till exempel ekoturism, cykelservice och uthyrning?

Vi i Miljöpartiet i Nynäshamn lovar dig Ingvar och övriga kommuninvånare att vi kommer att fortsätta driva dessa frågor även efter valet i september.

Dessutom tycks nu nästan alla av våra politiska partier vara inne på samma linje, vilket borde innebära att dina förhoppningar infrias.

Lennart Thunqvist (MP), ordinarie ledamot i samhällsbyggnadsnämnden samt ersättare i kultur- och fritidsnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan