Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
”Bygg inte bostäder i gästhamnen”

Britt-Marie Jacobsson, Pensionärspartiet, riktar i en insändare kritik mot planer på att planera bostäder i hamnområdet.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi i Pensionärspartiet anser att det finns mycket att satsa på för att få mer liv i gästhamnen, inte stora event med högljudda artister", skriver Britt-Marie Jacobsson.

Bild: Helene Skoglund

Annons

I vår vackra kommun med närheten till havet och naturen har vi en fin stadspark, vi har vandringsleder, vi har mötesplatser på torg och allmänna platser, med mera. En fin slogan har vi också: Nynäshamn – där livet och havet möts.

Vi har en fantastisk mötesplats, som ligger vid havet. Dit vi går för att fira, lyssna på musik, smaka på det stora utbudet som finns, med restauranger och små matplatser med sina specialiteter. Ibland bara för att träffa bekanta och få en pratstund och titta på folklivet. För att sitta på havstrappan och se båtlivet som pågår.

Annons

Annons

Gästhamnen, ett paradis för turister såväl som för oss som bor i kommunen. Så har det varit genom årtionden. Hamnen, från att ha varit en mötesplats dit vi gick på 50-talet för att se Gotlandsbåten komma och titta på rusningen från tåget som anlände vid 23-tiden från Stockholm.

Så småningom fick vi en gästhamn, som kom att ersätta kommersen med att köpa strömming vid fiskebåtarna som landat på morgonen. Även där var det kö ibland, till exempel vid storhelgerna, då tåget kom in med strömmingskunder. Nu har vi storhamnen Norvik, en erkänt bra gästhamn, färjetrafik till länder runt Östersjön och Nåttaröbåtar till våra öar i Stockholms skärgård. Det här är Nynäshamns historia.

Nu finns förslag på att bygga bostäder i hamnen. Det kan vi i Pensionärspartiet inte godta som en förbättring, att dels stryka ett streck över Nynäshamns historia, att helt förstöra vårt stora fritidsnöje från tidig vår till sen höst.

Förbättringen skulle bestå av att det blir mer liv i gästhamnsområdet. Hamnen är ett utflyktsmål och fritidsområde även vintertid. Föräldrar med barn besöker den spännande båten vid lekplatsen. Äldre och yngre promenerar runt hamnen, tar ibland genvägen nära Svandammsparken på väg till Göstas trädgård eller vidare ut mot Ringvägen. Tidiga morgnar kan man möta joggare som pausar vid gymnastikredskapen. Och när vädret tillåter spelas boule och kubb.

Annons

Vi i Pensionärspartiet anser att det finns mycket att satsa på för att få mer liv i gästhamnen, inte stora event med högljudda artister, bygg inte bostäder i hamnen. Låt livet och havet mötas i gästhamnen!

Britt-Marie Jacobsson, Pensionärspartiet i Nynäshamn

Annons

Annons

Till toppen av sidan