Annons

Annons

Annons

Läsartext
Mycket att se när konstförening besökte Etnografiska

Nynäshamns konstförening gjorde ett besök på Etnografiska museet i Stockholm.

Text

Detta är en läsartext.

Päls från Nordenskölds resa. Foto: Lena Håkansson

Annons

Första konstresan för hösten 2022 gick till Etnografiska museet. Annonseringen kom lite sent och det var onekligen badväder, men vi blev ändå fem personer som var intresserade och följde med.

Vi började så klart med gofika i etnografiskas restaurang Matmekka.

Huvudutställningen var ”Human Nature” och behandlade vårt sätt att hantera jorden och våra resurser.. Människan har alltid ”tagit för sig” alla tider. Det är en ”skämsutställning” hur vi beter oss, men också vad vi kan göra för att överleva och vad vi kan bidra med. Vi var med på två guidade visningar och blev något klokare, överraskade och häpnade över vad vi människor bidragit med och vad vi verkligen kan göra i det ”lilla”.

Annons

Ett enkelt tips: Spara på vattnet, det finns inte hur mycket som helst. Köp inga onödiga prylar, ät upp maten som du har köpt. Allting hänger ihop, blir något ändrat så följer något annat automatiskt med. Naturen har en otrolig balans från början och människan håller på att starkt rubba den balansen. Det finns mycket att fundera över. Det fanns en monter (tänkt i fram-tiden) som visar fossileran från 1949–2049.

Annons

Människoplanch från en av Sven Hedins resor. Foto: Lena Håkansson

Museet har även en fin utställning av en otrolig mängd föremål och ändå är det bara 10 procent av allt som visas. De är insamlade från när och fjärran.

Linnés lärjungar var flitiga med att ta hem ovanliga föremål bland annat en noshörningsbaby. Innanmätet var borta och bra huden kvar, för att visa Linné hur den såg ut.

Ett annat föremål var en hästsko av halm, som använts i Japan, en krokodilskalle med mera.

Från expedition Vega med Nordenskiöld, som 1878-1880 blev infrusen i isen i Nordost-passagen, finns en stor modell av båten Vega, foto på folket som bodde där och som dom blev vänner med. I montern finns otroligt fina pälsar av säl och isbjörnsskinn tillverkade av folket i norr.

Den svenske upptäcktsresanden och författaren Sven Hedin, 1865 -1952, har tagit mycket med sig hem från Asien. Han reste runt i hela 40 år och samlade saker som finns till beskådande i en stor monter, till exempel en plansch över människokroppen med akupunkturnålar i fötterna.

Det finns verkligen mycket att se på Etnografiska museet. I parken finns dessutom det japanska tehuset, där det hålles teceremonier ibland.

Lena Håkansson och Bim Spångberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan