Annons

Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Insändare
KD: ”Vi är redo för ett demensvänligt Nynäshamn”

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Demenssjukdomar är en av vår tids stora folksjukdomar. Mellan 130 000 och 150 000 svenskar beräknas i dag leva med en demenssjukdom. Varje år insjuknar 20 000 till 25 000 personer. Trots förebyggande arbete och bättre läkemedel kommer demenssjukdomar att vara en påtaglig del av vår verklighet under överskådlig framtid.

”Inspirerad av mina partivänner i Huddinge vill jag se en tydligare anpassning för demenssjuka i vår kommun”, skriver Antonella Pirrone (KD).

Bild: Robert Eriksson

Annons

Annons

Vi måste våga tänka nytt och ta vara på informationsteknologins och digitaliseringens möjligheter att bidra med smarta lösningar utifrån individens behov.

Om detta problem och de utmaningar som vi kommer att möta har mina partikollegor i Huddinge, Karl Henriksson och Malin Aspö, skrivit i Dagens Medicin häromveckan.

Det är som ljuv musik i mina öron. I Nynäshamn har vi kristdemokrater sedan länge förespråkat vissa grundläggande basala åtgärder för att möta de ökande behoven hos personer med demenssjukdomar.

Nu är det verkligen hög tid att agera och inspirerad av mina partivänner i Huddinge vill jag se en tydligare anpassning för demenssjuka i vår kommun. Vi tycker att visionen att skapa en demensvänlig kommun är viktig och flera satsningar som måste till för att nå målet.

Vi kan börja med att ge personer med demenssjukdomar och deras anhöriga rätt verktyg för att hantera vardagen. Vi behöver skapa stödfunktioner för dem, och inte minst mötesplatser för personer i tidiga skeden av demenssjukdomen, som behöver träffa andra i samma situation.

I Nynäshamn vill vi kristdemokrater inrätta tjänsten Demenssjuksköterska som utöver att vara en resursperson för anhöriga och personer med demenssjukdom, ska vara nyckelperson för utbildningar, rådgivning och en länk till primärvården.

Kunskap är ett viktigt verktyg för att lyckas med förändringsarbetet för en demensvänlig kommun. En sådan kan skapas om olika samhällsaktörer (till exempel butikspersonal, polis, ordningsvakter, bibliotekarier, brandmän) får ökad kunskap och utbildning om demenssjukdomar och om rätt bemötande av personer med demenssjukdom.

Annons

En röst på KD den 11 september är en röst för ett tryggt och värdigt liv och åldrande i ett demensvänligt Nynäshamn.

Antonella Pirrone (KD) kommunalråd, ordförande Socialnämnden, kandidat i kommun- och regionvalet

Annons

Annons

Till toppen av sidan