Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Bouvengs och Forsells enfald provocerar"

Christer Dahl (S) riktar i en insändare kritik mot Moderaterna.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

När jag först för någon vecka sedan läste de moderata herrarna Bouveng och Forsells insändare med rubriken ”Samhället måste ta ett större ansvar för att knäcka kriminaliteten” kände jag först endast trötthet och uppgivenhet inför deras enfaldiga slutsatser och tänkte inte bry mig. Någon dag senare slogs jag dock av tanken, att tänk om det finns människor som tror på vad de säger! Denna insikt fick mig till att tänka om och inse, att deras insändare inte på något sätt kan få stå oemotsagd.

I sin insändare ondgör sig herrarna i och för sig mycket förståeligt om den av media alltmer uppmärksammade gängkriminaliteten som på senare år synbart vuxit sig större i landet. Det är först när de börjar rada upp olika förslag till åtgärder för att bekämpa problemet som de far ut i de mest hårdföra åtgärder och metoder som de avslöjar sig fullständigt. Om det beror på ren naivitet eller okunskap ska jag låta vara osagt, sådant kan åtgärdas genom upplysning och utbildning. Om det däremot är en mycket medveten strategi där de båda helt enkelt vägrar, att se de grundläggande orsakerna till kriminalitetens uppkomst borde detta i sig innebära ren diskvalifikation av det egna partiet när det gäller att vara med och forma ett framtida Sverige.

Annons

Annons

Det enda som herrarna har att komma med för att komma till rätta med kriminaliteten är sådant som till exempel strängare straff och fler poliser, att dra in försörjningsstöd för familjer som inte samarbetar tillräckligt väl med socialtjänsten, frånta föräldrar rätten som målsman om något av barnen i familjen begår kriminella handlingar, belägga ungdomar på ungdomshem med elektronisk övervakning och skicka hotfulla elever till särskilda jourskolor.

Ja, listan på repressiva åtgärder tycks kunna bli hur lång som helst, men handlar endast om att slå mot redan utsatta människor, men aldrig mot problemens grundorsaker. Orsaker som i allt väsentligt består av ekonomisk och social utsatthet, marginalisering och utanförskap. Om detta talar moderaterna som vanligt tyst. Av naivitet och okunskap, eller för att man helt enkelt inte är intresserade av att förändra sakernas tillstånd?

Den enkla slutsatsen efter herrarna Bouveng och Forsells insändare blir därför: Om nu moderaterna varken förmår eller vill se kriminalitetens grundorsaker och visar att man vill göra något åt dessa, hur kan man då ha anspråk på, att styra såväl land, som regioner och kommuner? Framtiden kan bara tillhöra dem som säger som det är och är beredda att försöka göra något åt saken! Rösta därför på socialdemokraterna i såväl riksdagsval som region och kommunval!

Christer Dahl, ordförande Socialdemokraterna Nynäshamn

Annons

Annons

Till toppen av sidan