Annons

Annons

Annons

Insändare
"Begrundan över en påse fimpar"

Lotta Stegmar skriver i en insändare om nedskräpning med fimpar.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lotta Stegmar hittade många fimpar, och föreslår nu att Nyäshamns kommun försöker att göra mer för att få bukt med nedskräpningen. Foto: Privat

Annons

Är på väg ut på en promenad och tar, likt många andra kvinnor i Nynäshamn (och en och annan man) med en plastpåse att samla slängt skräp i. Fast idag är jag på fimpjakt!

Då jag tagit mig längs Fredsgatan från Müllers konditori fram till Rosengårdens pergola är påsen fylld. Förundras och undrar över vad det är för människor som hänsynslöst och egoistiskt bara slänger sina fimpar och förgiftar miljön på alla sätt för sina medmänniskor. Att den lilla trädgården med pergolan är en liten fin oas tycks inte bekomma rökarna. Fimpar ligger utspridda överallt, främst kring bänkarna. Och trots att det finns en betongkruka att slänga i samt en papperskorg några meter bort, så slängs fimpar på marken runt dessa.

Annons

Jag blir arg och beslutar mig för att höra vad politikerna anser om detta. Det är ju Skärgårdsdag och då är de ute och kampanjar. Hann inte tala med alla, men de jag talade med höll naturligtvis med om att det är förskräckligt! De var också rörande eniga om att det är svårt att göra något åt.

Annons

Uppfostran hemifrån spelar roll, polisen borde vara mer närvarande, de gör egna skräpplockardagar etc. Så man ska bara köra låt gå-principen undrar jag? Att slänga en fimp är ett lagbrott med böter på 800 kronor. Partierna talar mycket om hårdare tag mot kriminella. Att slänga fimpar är också ett allvarligt lagbrott!

Fimparna förgiftar miljön med mikroplaster och andra skadliga ämnen. En del kanske tycker det är en liten fråga, men vårt beteende i det lilla tenderar att påverka vårt handlande i stort. Bryr vi oss inte om närmiljön är vi säkert inte heller engagerade i vad vårt beteende får för konsekvenser för klimat och miljö. Så fram för hårdare tag mot de rökare som hänsynslöst och lättjefullt sprätter iväg sina fimpar!

Jag framförde önskan om att de som våra lokala politiker tar denna fråga på djupaste allvar, samarbetar och försöker hitta konkreta lösningar. Anställ kanske någon eller några som "ordningsvakter", som kan argumentera och tala rökare till rätta och vid behov utfärda böter! Kampanja med affischer! Allt för att visa att detta beteende inte accepteras!

Så till sist! Går man runt med en plastpåse fimpar öppnar sig genast möjlighet till samtal. I backen upp mot stan från stationen kan fimpsamlare göra stora fynd! Då jag går uppför backen ser jag en man som sitter på trappan upp mot kyrkan och röker. Tänker: "Nu ska jag inte vara feg utan gå fram och visa fimppåsen och fråga vad han ska göra med sin fimp".

Annons

Annons

Sagt och gjort. Till min glädje visar det sig vara en allierad! Han jobbar på näringsstället och de har stora problem med alla fimpar som kastas utanför. De ägnar mycket tid åt att samla ihop fimparna och, om jag fattade det hela rätt, har bett kommunen om att få uppsatt behållare att fimpa i. De är till och med beredda att tömma dessa.

Jag tyckte han sa att han inte ens fått svar på förfrågan, men jag kan ha missuppfattat. I alla fall har det inte placerats ut några behållare för fimpar. Så här har ni politiker en chans till en liten konkret insats. Visa era tjänstemän att den politiska inriktningen här i kommunen är att på alla tänkbara sätt främja en miljö utan fimpar och skräp och be dem placera fimpbehållare utanför NY Corner.

Lotta Stegmar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan