Annons

Annons

Annons

Insändare
"Äldreboenden, kostnader och prognoser"

Britt-Marie Jacobsson i Pensionärspartiet skriver i en insändare om äldreboenden.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är ett problem att inga nya äldreboenden har byggts i Nynäshamns kommun på många år, påpekar Pensionärspartiet.

Bild: Anders Brage

Annons

Sedan början på 2000-talet, kanske tidigare har vi i Nynäshamns kommun haft brist på äldreboende, så kallade ålderdomshem, servicehus och trygghetsboenden. Bristen kvarstår, och inga äldreboenden byggs.

Platser diskuteras, hopp tänds för att den service de behövande har rätt till, ska byggas och underlätta för sjuka och deras anhöriga. Diskussioner förs, ska kommunen bygga i egen regi eller ska företag bygga och kommunen sedan hyra?

Annons

Annons

Ingenting har byggts på länge. Enligt 2019 års prognos finns 4 839 stycken 65–79-åringar i kommunen och 1 522 stycken 80-åringar. Hur är det planerat för deras boende? Bristen kvarstår och då det måste ordnas bostad, trots bristen, hyr kommunen in korttidsboende i till exempel Haninge. Kostnad för en gammal bekant är 3 000 kronor per dag, vilket blir 21 000 kronor i veckan.

Vård och omsorg är mycket bra men vi i Pensionärspartiet frågar oss, hur länge ska detta pågå? Partierna måste kunna enas i denna fråga, vi har ju inflyttning till kommunen att ta hänsyn till också.

Pensionärspartiet anser att bostäder för seniorer och bostäder för 65+ skall ligga centralt, nära kommunikationer och dagligvaruhandel, och bör finnas i alla kommundelar. Bostäderna bör uppfylla allas önskemål.

Nu har ett nytt tänkande tydligen anammats i vissa andra kommuner. Det planeras/byggs billigare bostäder för ungdomar och vi får hoppas att samma idé ska genomföras för de äldre också.

Sedan Balder såldes 2014 har antalet bostäder för äldre minskat och har inte kompenserats med nya bostäder. Även diskussioner om att flytta Lotsen har förts. Patienter som har behov kan finnas på Rosengården och inte på Lotsen. Hur är det med platser där. Finns ett större behov? 40-talisterna är en stor grupp, snart är vi där. Hoppas att vi inte ” tappat” sugen då.

Britt-Marie Jacobsson, Pensionärspartiet i Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan