Annons

Annons

Annons

Insändare
"Starta en samägd solcellspark i soliga Nynäshamn"

Anton Larsson (V) skriver i en insändare om möjligheten med solenergi i Nynäshamn.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"En solcellsanläggning kan med små drifts- och underhållskostnader förväntas producera under mer än 30 år", skriver Anton Larsson (V).

Bild: Josefine Hektor

Annons

Vikten av att utveckla ny och hållbar elproduktion i Sverige blir allt tydligare, och vi här i Nynäshamns kommun bedöms ha goda förhållanden och stor potential för lokalt producerad solenergi.

Moderaterna i Nynäshamn har under valrörelsen förespråkat att kommunen satsar stort på solcellsparker. Vi i Vänsterpartiet Nynäshamn håller helt med om detta och tar själva upp det i både i vårt kommunalpolitiska program och i vår valplattform, med tillägget att vi gärna ser att åtminstone en av dessa initiativ blir en samägd, andelsbaserad solcellspark.

Annons

Annons

En sådan samägd solcellspark bör anläggas med inspiration av bland andra Solar Park Helsingborg och Törneby Solpark i Kalmar. Dessa två medlemsägda framgångssagor, som initierats av kommunala bolag och drivs som ekonomiska föreningar, ger företag, föreningar och privatpersoner som av olika skäl inte på egen hand kan investera i solenergi, en chans att delta i den gröna omställningen.

Långtifrån alla har ett eget tak att sätta upp solceller på, och inte ens alla som har det har tillräckligt goda ljusförhållanden, men en samägd solcellspark kan råda bot på detta.

Målet är att på ett ekonomiskt gångbart sätt bidra med ett tillskott av hållbart producerat solenergi. En solcellsanläggning kan med små drifts- och underhållskostnader förväntas producera under mer än 30 år. Campus Nynäshamn har en tvåårig utbildning till Solenergitekniker, vars studenter med fördel kan ges praktisk utbildning och erfarenhet vid en kommunal solcellspark. Här har Nynäshamn en chans att bli ett positivt exempel för övriga Sverige, samtidigt som vårt näringsliv och våra invånare kan delta i den gröna omställningen.

Anton Larsson (V), ersättare i samhällsbyggnadsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan