Annons

Annons

Annons

Insändare
"Oro för elkris i höst"

Johann Wolf (SD) skriver i en insändare om behovet av energiproduktion.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Johan Wolf (SD).

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Så här i början av september så är det många som i likhet med mig kan njuta frukterna av sommarens arbete i trädgården. Minst lika roligt är det att kunna ladda sin elbil med egenproducerad el från solceller på taket. Det ger en känsla av frihet och oberoende.

Det är nog samma tankar som ligger bakom Sveriges stora satsning på vindkraft. De drömmarna har också fått de ansvariga att bortse ifrån den väldiga påverkan på naturen som storskalig vindkraft faktiskt innebär. De boende ute i landet har dock i många fall reagerat.

Annons

Annons

Men det är tyvärr ett stort misstag att tro att Sverige under överskådlig tid skulle kunna få sin elförsörjning enbart från vind och sol. Det är nog ungefär lika naivt som att tro att vi skulle kunna bli självförsörjande på mat från odlingar i egna trädgårdar.

Vi behöver pålitlig elkraft som fungerar i alla väder och i alla årstider. Och vill man inte elda med gas, olja eller kol så är kärnkraft det enda alternativet eftersom vattenkraften inte kan byggas ut. Sverige hade ett utmärkt elnät som fungerade väl. Men tyvärr har regeringen avvecklat stora delar av kärnkraften. Därför har vi nu en elkris med risk för elavbrott i vinter och mycket höga elpriser. Ukrainakriget har eldat på den men det är inte orsaken. Vi måste bygga ny kärnkraft men det tar tid.

Jag är mycket orolig för en möjlig akut elkris i vinter och uppmanar därför alla partier i Nynäshamn att direkt efter valet samverka med oss för att finna de lösningar som vi i kommunen kan bidra med för att lindra skadeverkningarna.

Johann Wolf, gruppledare Sverigedemokraterna i Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan