Annons

Annons

Annons

Insändare
"En kort resa som blev lång"

Barbro berättar i en insändare om hur det var att resa med M/S Visby – som den 29 augusti ändrade kurs för att undsätta M/S Stena Scandica.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi var aldrig oroliga för egen del och var glada att vi inte behövde bevittna en sjökatastrof", skriver Barbro.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Vi ville göra en resa i år efter pandemin och bestämde oss för en kort tur till Gotland med färjan från Nynäshamn den 29 augusti. Men när vi var ungefär halvvägs meddelade kapten att han måste ändra kurs och gå mot Gotska Sandön där ett fartyg larmat SOS och var i sjönöd på grund av maskinhaveri. Gotlandsfärjan var nämaste fartyg och måste agera. Det skulle ta ungefär en timme att komma dit.

Annons

Vi undrade oroligt om vi skulle hinna fram. Scandica låg och drev i den hårda vinden och vi fick lägga oss och skydda henne mot de värsta vindarna. Risken var att fartyget skulle driva mot Fårö och gå på grund där. Vi förstod att läget var allvarligt.

Annons

Några sjöräddningsbåtar kom för att bevaka utvecklingen. Kapten höll oss underrättade om vad Sjöräddningscentralen hade för planer. Men tiden gick och det rekvirerades bogserbåtar från fastlandet som skulle ta 2 till 3 timmar för att komma fram.

Nu hade 3 helikoptrar kommit och började evakuera passagerare från Scandica. De hissade upp människor i helikoptern och lämnade av dem på helikopterdäck på vår båt. Till slut fick dom i gång motorerna på Scandica men väntade för säkerhets skull på bogserarna.

Klockan hade blivit 22.00 när vi fick fortsätta vår resa till Visby. Vi kom fram 23.30 precis 12 timmar efter avgång i Nynäshamn. Trötta men lättade kunde vi sätta oss i bilen och köra till vårt resmål. Vi var aldrig oroliga för egen del och var glada att vi inte behövde bevittna en sjökatastrof.

Barbro

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan