Annons

Annons

Annons

Insändare
"Stor satsning på skolan behövs under den kommande mandatperioden"

SSU Nynäshamn skriver i en insändare om behovet av satsningar för att förbättra skolorna i Nynäshamns kommun.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi SSU i Nynäshamn vet hur viktigt det är med skolan, för en bra skolgång är bland annat också en bra förebyggande metod för att minska sådant som till exempel kriminalitet", skriver Pontus Platemark i SSU Nynäshamn.

Bild: TT

Annons

Vi ungdomar idag upplever, att det finns en utbredd segregation och ojämlikhet i kommunen. Skolans och utbildningspolitikens mål måste vara, att minska klyftorna i samhället, men också, att minska ojämlikheten i skolvärlden, då ingen ska begränsas av sitt kön, sin sexuella läggning, sin hudfärg eller föräldrarnas ekonomi eller utbildningsnivå!

Därför tycker vi SSU Nynäshamn, att skolan är enormt viktigt att satsa på. Detta för att just ungdomar ska kunna skapa sina egna förutsättningar och bli dem de själva vill bli.

Annons

Nynäshamn har under fyra år dominerats av idéer om privatiseringar och skattesänkningar samt besparingar inom skolvärlden. Det också högerns våta dröm, att allt ska privatiseras. Det har försvagat välfärden, ökat klyftorna, spätt på segregationen och försvårat klimat omställningen. Nu ser vi behovet av ett starkare samhälle som håller ihop. Därför måste vi stärka välfärden och investera i vår gemensamma trygghet.

Annons

Vi SSU i Nynäshamn vet hur viktigt det är med skolan, för en bra skolgång är bland annat också en bra förebyggande metod för att minska sådant som till exempel kriminalitet.

Skolan och gymnasiet måste vi satsa på. Detta då det är där som framtiden i hög grad formas.

Vi i SSU Nynäshamn tar hänsyn till forskning, med vetskap om, att det enda som hjälper för att bryta en brottsutveckling är via förebyggande åtgärder, så som fritidsverksamhet, skola, fungerande BUP mottagningar och en stark socialtjänst.

SSU Nynäshamn tre prioriteringar är:

1. Stoppa besparingarna och höj skol- och programpeng! Socialdemokrater i Nynäshamn föreslog att 14,5 miljoner skulle tillfalla barn-och utbildningsnämnden i form av höjd elevpeng! Vi SSU Nynäshamn tycker inte att den summan räcker! Om man ska klara omställningen i kommunen behöver den göras snabbare för att vi ska få en stark välfärd som håller ihop.

2. Bostadsgarantin är vår andra prioritering! Bostadsgarantin måste finnas där för att ungdomar ska kunna känna en trygga och veta, att de kan flytta hemifrån men också, att man har råd med att bo när man väl flyttat hemifrån. Socialdemokraterna i Nynäshamn kommer att införa bostadsgaranti för unga mellan 19-27 år.

Annons

3. Allaktivitetshus måste finnas, där unga kan samlas och aktiveras som en både främjande och förebyggande satsning och som ett komplement till ett föreningsliv som inte alltid förmår att suga upp alla unga.

Vi SSU Nynäshamn tillsammans med Socialdemokraterna i Nynäshamn sätter skolan främst och förebyggande åtgärder i fokus.

Pontus Platemark, SSU-ordförande i Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan