Annons

Annons

Annons

Hacktorp - Rappsta

De sätter fokus på tobakens påverkan på klimatet: ”Inte många vet”

Allt fler ungdomar i länet snusar. Nyligen var A non smoking generation på Nynäshamns gymnasium med ett nytt fokus. Klimatet.

– Nio av tio unga känner till exempel inte till tobaksindustrins massiva skogsavverkningar, säger Juliette Steno från A non smoking generation.

Text

”Det var jättekul att komma till Nynäshamn. Vi har träffat så många fina unga, som har ställt massor med bra frågor”, sa föreläsarna Juliette Steno och Yasmine El Mouhib från A non smoking generation. Foto: Privat

Annons

Andelen elever som snusar har ökat i de flesta av länets kommuner. Det framgår av ”Stockholmsenkäten 2022”, där elever från årskurs 9 och år 2 på gymnasiet har svarat på frågor.

A non smoking generation – som har drivit opinion i anti-tobaksfrågor sedan 1979 – höll nyligen föreläsningar på Nynäshamns gymnasium. I dag har organisationen tyngdpunkten inte bara på tobakens skadliga effekter, utan även på tobaksindustrins påverkan på klimatet, berättar Yasmine El Mouhib, en av föreläsarna.

– Nikotinets skadliga verkningar har många koll på i dag, men inte många vet något om hållbarhetsaspekterna på tobak. Det gäller mer än bara en själv, det är en global fråga.

– Nio av tio unga känner till exempel inte till tobaksindustrins massiva skogsavverkningar, säger Juliette Steno, som föreläste i Nynäshamn tillsammans med Yasmine El Mouhib.

Annons

Annons

Enligt Stockholmsenkäten är det killar som snusar mest, men det är gymnasietjejerna som står för ökningen. Det vita snuset är mest populärt. Det marknadsförs ofta som ”fräschare” och som ”tobaksfritt”, men innehåller nikotin – som kommer från tobak.

– Snuset ses som något typiskt svenskt, men tobaken kommer från andra delar av världen och tillverkas ofta under slavliknande förhållanden och genom barnarbete, säger Yasmine El Mouhib.

Unga personer har dåliga kunskaper om riskerna med vitt snus, menar A non smoking generation.

Bild: TT

Det vita snuset lanserades av tobaksindustrin 2016. Mycket av marknadsföringen riktade sig till ungdomar.

– Tobaksindustrin försöker hela tiden komma runt lagstiftningen genom att kalla de här produkterna ”tobaksfria” fast vi vet att nikotinet kommer från tobaksplantan, säger hon.

Från den 1 augusti är det 18-årsgräns på vitt snus.

– Det tycker vi förstås är bra, men vi i A non smoking generation ser gärna mer reglering kring det här.

Vad vet vuxna om vitt snus?

– De har dåliga kunskaper. Därför är föreläsningarna inte bara till för ungdomarna, utan också för lärarna. Bara fem procent av de vuxna vet att nikotinet i vitt snus kommer från tobaksplantan, mot åtta procent av de unga.

Annons

Vuxna kan vara bra förebilder.

– Man kanske till exempel inte öppet ska bruka tobak i skolan bland eleverna.

Fakta

Ur Stockholmsenkäten 2022

• 17 procent av tjejerna i gymnasiets år 2 svarade att de snusar vitt snus, medan 2 procent använder traditionellt snus. För två år sedan var det 10 procent av tjejerna som uppgav att de snusade.
• I enkäten svarar unga på frågor om alkohol- och drogvanor, brott och trygghet, skol- och fritidsvanor, psykisk hälsa, föräldrarelationer och annat.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan