Torsdagen den 8 september fick Nynäshamns Naturskola besök från Japan. Två personer från Tokyo och en tolk boende i Sverige ville se Naturskolans verksamhet, men även en fritidsverksamhet varför även Vanstaskolan besöktes.
Den ena arbetar på Rädda barnen och den andra på en barnhälsoorganisation och med sina kompetenser är de nu även rådgivare inför starten av ett nytt departement i Japan. Det är departementet för barns rättigheter som kommer att påbörja sitt arbete under nästa år. Syftet med besöket var att få information och inspiration kring hur barn kan få göra sin röst hörd i skolans värld.
Under dagen på Naturskolan fick de se elever i årskurs 6 uppleva de fem enkla maskinerna: hjulet, kilen, hävstången, skruven och lutande planet. Eleverna arbetar i grupper i sex olika stationer där de utmanas på olika sätt och får uppleva dessa fem olika naturvetenskapliga principer där mekanikens gyllene regel är central: det du vinner i kraft förlorar du i väg.
Annons
Annons
Här fick de japanska besökarna se att det är en fördel att både läsa teoretiskt om dessa enkla maskiner och sedan praktiskt prova hur de fungerar och utifrån egen nyfikenhet och kreativitet lösa olika uppgifter. Växelverkan mellan teoretiska lektioner inne och praktiska lektioner utomhus är ovanligt i Japan och det var med stor entusiasm de fick ta del av elevernas aktiva dag.
På Vanstaskolan fick besökarna möjlighet att prata med några elever i årskurs 4 om elevrådet och hur det fungerar. En elev berättade stolt att det var elevrådet som beslutat om den nya klätterställning som finns på skolgården. I Japan finns också elevråd, men där blir det sällan några konkreta förändringar efter barnens önskemål. Det blir inget demokratiskt arbete på riktigt, bara en halvmesyr.
Naturskolan har tillsammans med Lärmiljöutvecklaren utvecklat en del av skolgården och de japanska besökarna var mycket intresserade av att höra att det är både elever och lärare på skolan som från början önskat dessa förändringar.
Därför blev de också mycket intresserade av den workshop som Naturskolan hade med elever i årskurs 7 under ett antal tekniklektioner på Vanstaskolan. Eleverna fick uppgiften att bygga en modell av en installation till skolgården där vissa kriterier skulle uppfyllas.
Till exempel skulle den inte angöras i marken och den fick inte vara högre än 100 cm. Till sin hjälp hade de pinnar som var 40 centimeter långa och cirka 3 centimeter i diameter. Dessa skulle föreställa stockar som är 400 centimeter långa och 30 centimeter i diameter.
Sedan fick de fritt lösa uppgiften. Därefter har Lärmiljöutvecklaren Janne Jonsson tillverkat ett av elevernas bidrag. Den kommer under hösten att sättas ut på Vanstaskolan gård.
Det här var det första studiebesöket från Japan sedan före pandemin och vi önskar rådgivarna och det nya departementet lycka till med sitt barnrättsarbete.
Robert Lättman-Masch, Nynäshamns Naturskola