Annons

Annons

Annons

Insändare
"Valdeltagandet sjunker när klyftorna ökar"

Anton Larsson (V) skriver i en insändare om minskat valdeltagande i Nynäshamns kommun.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att valdeltagandet sjunker i Nynäshamns kommun är oroande, anser Anton Larsson (V). Foto: Johan Nilsson/TT

Bild: TT

Annons

En demokrati är aldrig mer än summan av de som deltar i den. Efter att stadigt ökat under tidigare år är nu valdeltagandet i fritt fall efter valet den 11 september 2022. Detta gäller i princip över hela Sverige – så även i Nynäshamn. Siffrorna är värda att begrunda. Särskilt märkbar är nedgången i kommunvalet, trots att det har så stor inverkan på vår vardag. I Nynäshamns kommun överlag sjönk valdeltagandet i kommunvalet från 82 procent 2018 till 77 procent 2022, en minskning på hela fem procentenheter. Det enda valdistrikt där siffran faktiskt ökat, då med en enda liten procentenhet, är också det med minst antal invånare: Torö.

Minskningen i valdeltagandet märks alltså i princip överallt, även i mer välmående valdistrikt, där det traditionellt är högt. I till exempel Sandhamn, som 2018 hade kommunens högsta valdeltagande på hela 89,5 procent, låg siffran i år istället på 85,6 procent. Men faktum är att minskning är som allra kraftigast i de delar av kommunen där det sociala utanförskapet redan var som störst. Det demokratiska underskottet bara växer och växer och de socioekonomiska ojämlikheterna ökar.

Annons

Annons

I mitt eget valdistrikt Nicksta sjönk valdeltagandet med 8,4 procentenheter, från 64,5 procent till blott 56,1 procent. Bara lite mer än hälften av de röstberättigade i Nicksta röstade alltså, trots att det att fanns lokaler för röstning både i förtid och på valdagen längs Backluravägen. Nicksta var tidigare det enda valdistriktet i hela kommunen där valdeltagandet låg på under 70 procent. Nu har även Gröndal (68,1), Vaktberget (65,2) och Ösmo Östra (63,5) sällat sig till den skaran. För Ösmo Västra är det på håret att kvala in (70,2).

I Vaktberget, vars befolkning tack vare nya bostadsbyggen i princip dubblats sedan 2018, sjönk valdeltagandet med hela 16,6 procentenheter jämfört med förra gången! Hur det ser ut med de socioekonomiska ojämlikheterna där går inte att utröna ur den officiella statistiken eftersom området klumpas ihop med flera mycket välmående stadsdelar.

Däremot går det att utröna från Delegationen mot segregations (Delmos) statistik att området 'västra Nynäshamns stad', vilket utgörs av de båda valdistrikten Nicksta och Gröndal, klassas som att det har socioekonomiska utmaningar. Området ‘centrala Ösmo’, som utgörs av de båda valdistrikten Ösmo Östra och Västra, klassas som ett socioekonomiskt blandat område. Även där är klasskillnaderna skarpare än i resten av kommunen. Om statistiken var ännu mer finkornig hade trenden antagligen framstått ännu tydligare även i andra kommundelar.

Annons

Det är dags för oss alla att tänka efter och ta itu med problemet med det sjunkande valdeltagandet. Det är inte ett problem som är unikt för Nynäshamn, trenden verkar vara generell i större delen av landet, men det finns alltid saker man kan förbättra på plats. Min upplevelse är att samhällsinformationen om hur, var och när man förtidsröstar har varit mycket bristfällig vad gäller praktiska saker som brevutskick, affischering och skyltning. Informationen har inte nått ut till de som behövde den.

Annons

Kanske bör Nynäshamns kommun fundera på att, liksom bland annat kommunerna Södertälje, Uddevalla och Karlstad, anställa flerspråkiga valinformatörer under de kommande valen 2024 och 2026. Men framförallt måste de styrande i kommunen göra sitt bästa för att satsa på de politiskt eftersatta bostadsområdena och stoppa den växande känslan av socialt utanförskap – en känsla som i grund och botten har en socioekonomisk bakgrund. Något måste göras för att motverka de ökande klassklyftorna och återställa förtroendet för demokratin.

Anton Larsson, Vänsterpartiet Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan