Annons

Annons

Annons

Läsartext
SPF Moringen reste till Sveriges närmaste stad

SPF Moringen i Nynäshamn har varit på besök i Enköping.

Text

Detta är en läsartext.

Författaren Jan Fridegård står staty i en av de parker som SPF Moringen besökte. Foto: Privat

Annons

Inom 12 mils radie från Enköping finns 38 städer, vilket gör staden till en populär mötesplats. En kul slogan, men det räcker ju inte för att bli ett attraktivt resmål.

Det unika med Enköping är parkerna; Drömparken med åpromenaden och idéträdgårdarna, Jan Fridegårdsparken, Skolparken, och alla små fickparker.

Konceptet fickparker kommer från England (pocket parks). Tidigare stadsträdgårdsmästaren Stefan Mattsson, som är upphovsmannen till parkerna, tog hem idén. Tanken är att i staden ska det finnas små lättillgängliga oaser med intressanta gröna miljöer, konst, gärna inslag av vatten och spännande stensättningar. Där man kan vila en stund och få en upplevelse.

För mig var den lilla intima Fridegårdsparken den starkaste upplevelsen. Runda vackra former och en otroligt uttrycksfull staty som hyllning till Enköpingssonen och författaren Jan Fridegård.

Annons

Annons

Det lilla gröna miljövänliga eltåget tog oss bekvämt på en rundresa i parkerna. Här blandas konst och växter till form och färg. Höga gräs stöttas och färgsätts av låga perenner, så smart. Vi fick se grönt och skönt i alla nyanser. Över 200 perenner och ett 20-tal gräs blandas med träd, häckar, vattenspeglar och stensättningar i olika utföranden. Så praktfullt.

Parkerna levererar fantastiska upplevelser under hela odlingssäsongen. Från vårens färgsprakande överdåd av lökväxter, ljuva sommarblommor till nu på hösten när allt växt sig högt och stort. En känsla av grandiositet innan det förgängliga när hela härligheten bildare en tjock brun matta, som vår guide Maria uttryckte det.

Under 20 år har parkförvaltningen utvecklat parkerna och nu när allt finns på plats är det främst ett gediget underhåll som gäller. Till det har man hjälp av blivande trädgårdsmästare vid Yrkeshögskolan i Enköping som varje år skapar nya idéträdgårdar. I år var temat ”Trädgårdsmästarens hem”.

Så en kort resa till Örsundsbro, en kulturbygd med en vattenväg till Mälaren. På Örsundaån färdades vikingarna från Heby och ut genom Mälaren. Kungarnas Eriksgator passerade Örsundsbro, ridande eller med häst och vagn, på sin väg till Uppsala. Här samlades man för medeltida ting, som för den olycklige kunde få ett slut på avrättningsplatsen.

Örsundaån har varit en viktig transportväg från Bergslagen ner till Stockholm. Med ångbåt skeppades järn, timmer, jordbruksprodukter och även tjänstefolk ner till huvudstaden. Idag bebos bygden av företagare, hantverkare och nytillskottet pendlare, förutom alla jordbrukare utanför själva byn.

Annons

Annons

Efter sopplunch på Salnecke slottscafé och en sväng i outletbutikerna vände vi hemåt.

Nu var det sen eftermiddag och med det återstod valet – resa över Strängnäs och Södertälje eller över Stockholm. Vi vet alla att detta val är lite som ”pest eller kolera” vid den här tiden på dagen. Vår trevliga och duktiga chaufför Ali fick info från sina busskollegor om knökfullt trafikläge kring Södertälje, då var valet över Stockholm lätt – och vi kom tryggt hem på utsatt tid.

Inget regn, lite småruggigt väder, men trevliga medresenärer höjde temperaturen inombords. Tack för det. Vi är många som ser fram emot våren och en resa för att skåda lökblomningen.

Fler bilder från resan finns på SPF Moringens Facebook och hemsidan.

Eva Gustavsson, SPF Moringen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan