Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Flykten över Östersjön och ett vrak på Järflotta i ny utställning

Under andra världskriget flydde fler än 30 000 människor över Östersjön för att undkomma tysk och sovjetisk ockupation. De flydde från Estland, Lettland och Litauen i båtar av olika slag. Utmed Sveriges stränder finns fortfarande flyktbåtar och andra spår kvar – och runt om i landet finns saker sparade. Det är med avstamp i detta som en ny utställning nu har öppnat på Sjöhistoriska museet.

Text

Förfallet vrak av baltisk flyktbåt i skogen på Järflotta. År 1943 användes båten av en grupp på fem för att fly från Nargö och det ockuperade Estland till Sverige. När det har varit på tal att avlägsna vraket från ön så har familjen protesterat och därför ligger det kvar där än i dag. Foto: Anneli Karlsson/Sjöhistoriska museet

Annons

– Den här utställningen fokuserar på alla de saker som flyktingarna tog med sig i flytten. De gav sig av med kort varsel och vad packar man då med sig? Jo, saker som är vardagliga för gemene man men som kan bära på så otroligt starka minnen för den enskilde personen – men också för barn och barnbarn, säger Mats Djurberg, chef på Sjöhistoriska museet om deras nya utställning ”Flykten från Baltikum 1943–1944” som öppnar 23 september.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan