Annons

Annons

Annons

Sorundas landsbygd

Läsartext
Ett besök hos Moa – Utflykt med Nynäshamns Litterära Sällskap

Lördagen den 10:e september anordnade NLS en guidad busstur till Moa Martinsons torp.

Text

Detta är en läsartext.

Med på resan fanns Lou-Lou Hillstad, som guidade oss med intressanta berättelser under färden. Första stoppet var vid Ösmo kyrka där vi tittade på de fantastiska målningarna på väggar och tak. Lou-Lou berättade om föremål och historik. Vi fick också veta att August Strindberg predikat i kyrkan, under en kortare period.

Vi åkte den slingriga vägen till nästa stopp, som också var dagens höjdpunkt. Vid torpet i Johannesdal väntade Harriet Thurgren, Moas barnbarn och själv aktiv i ”Sällskapet Moas vänner.”

Annons

Annons

Det var fantastiskt att vandra runt i stugans rum, där allt bevarats i sin vackra enkelhet. Här levde och bodde Moa under 54 år av sitt liv, i glädje och sorg. Torpet blev en omtyckt mötesplats för tidens unga författare. Bussturen avslutades med kaffe och Sorundatårta i Sorundas fattigstuga.

Lou-Lou Hillstad berättade om hur samhället förr tog hand om fattiga personer, som av olika orsaker inte kunde försörja sig själva. Det blev socknarnas ansvar att ta hand om dem som genom ålder, eller sjukdom inte längre kunde delta i arbetet.

Besök gärna vår hemsida för mer information om NLS: litterarasallskapet.se

Ann-Krestin Carlson

Utsikt från Moas torp. Foto: Privat

Moas skrivmaskin står kvar. Foto: Privat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan