Annons

Annons

Annons

Insändare
"Därför gör vi en överenskommelse med SD"

Kommunalrådet Mikael Persson (L) skriver i ett insändarsvar om den överenskommelse som den borgerliga alliansen har slutit med Sverigedemokraterna.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Mikalel Persson (L) är ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden.

Bild: David Klasson

Annons

Svar till ”Undrande väljare”.

I ett svar till ”Orolig medborgare” skrev jag före valet att vi Liberaler eftersträvar ett stärkt borgerligt Alliansstyre, helst med egen majoritet. Om det krävs så är vi också beredda att fortsätta styra kommunen i minoritet genom att vara lyhörda och väga in andra partiers synpunkter i de förslag som vi lägger fram. Vi känner oss trygga med vår ideologi och har därför inga svårigheter att samtala med politiker som har en annan.

Annons

Annons

Alliansen fick inte egen majoritet i valet och måste nu söka stöd från andra partier för att få till bra beslut för kommunen. Vi har haft samtal med alla partier efter valet och upplever att vi har en god dialog med alla, att det finns förutsättningar för olika sakpolitiska överenskommelser och att vi därför kan fortsätta som politisk ledning. För att få stabilitet i budgetbeslut och personval, så har vi gjort en överenskommelse med Sverigedemokraterna, bland annat för att vi har samsyn kring övergripande ekonomiska frågor.

Vi Liberaler sätter hela tiden kommunens bästa främst. Så som valresultatet föll ut så hade vi två alternativ: Ett var att fortsätta den utvecklingsresa som vi påbörjat i en väl samordnad och förberedd allians med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet och vara öppna för samverkan med andra partier, inklusive Sverigedemokraterna.

Det andra alternativet var att hoppa av det arbete som vi påbörjat, återlämna styråran till Socialdemokraterna och ingå i en ”regnbågsallians” där kärnan, vad jag förstår, skulle utgöras av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sorundanet. Vi övervägde detta allvarligt, men kom fram till att det vore ett sämre alternativ för kommuninvånarna. Utifrån de reaktioner som vi fått både före och efter att vi offentliggjorde vårt beslut så var det rätt beslut.

Annons

Just nu finns givetvis en stor besvikelse bland företrädare för de partier som kommer att utgöra opposition. Det finns hos vissa en vilja att peka finger, smutskasta och sätta trista etiketter. Men när det dagliga arbetet rullar på så hoppas jag att vi kommer att kunna ha ett bra samarbetsklimat i politiken och sätter sakfrågorna i första rummet. Det kommer i alla fall vi att fortsätta jobba för.

Mikael Persson (L), kommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan