Annons

Annons

Annons

Läsartext
Medlemsmöte med Moa, Wendela och Lou-Lou

Författare var i fokus när SPF Seniorerna Moringen höll ett medlemsmöte.

Text

Detta är en läsartext.

Lou-Lou Hillstad berättade om Moa Martinson. Foto: Privat

Annons

Till oktobers medlemsmöte kom Lou-Lou Hillstad och föreläste om våra lokala författare. Timingen kunde ju inte vara bättre, då kulturstigen från Sorunda över Ösmo till Nynäshamn med skyltarna om Moa Martinsons liv och verksamhet precis står färdig.

Lou-Lou bjöd på en spännande föreläsning med pikanta inslag om lokalt verksamma författare och deras boplatser, som Ivar Lo Johansson, Fredrika Bremer, Harry Martinsson och så förstås Moa och Wendela. En föreläsning som lockar till djupdykningar på egen hand.

Annons

Annons

Moa känner vi ju alla till men Wendela Hebbe var troligen en ny bekantskap för de flesta åhörare. På många sätt ett delat kvinnoöde med Moa men i en helt annan miljö och med andra förutsättningar. För statarungen och barfotabarnet Moa var tillvaron en daglig kamp för vardagen. För den högborgerliga Wendela var kampen att slå sig fram, som den första kvinnliga journalisten, i ett totalt mansdominerat samhälle. Båda kvinnorna blev lämnade av sina män. Moas man förolyckades i en sprängolycka och Wendelas man gick i landsflykt efter ekonomiska oegentligheter. Trots dessa förutsättningar, eller kanske till och med brist på förutsättningar, lyckades båda två på ett remarkabelt sätt.

Moa blev sitt torp Johannesdal trogen under hela sin livstid. Utan rinnande vatten och med utedass födde hon fem söner. När hennes skrivande bar frukt och hon fick kontakter i Stockholm vandrade hon från torpet och tog tåget från Ösmo. Det är svårt att föreställa sig den ansträngningen idag. Johannesdal finns bevarat och är ett välbesökt mål för Moas beundrare.

Wendela upptäcktes av Lars Johan Hierta på Aftonbladet där hon blev kolumnist. Hon var nu, i mitten av 1800-talet, journalist, författare och kompositör. På somrarna höll hon salong i Villa Skogshyddan, då en oas vid havet, nu med Gotlandsterminalen som närmaste granne.

Annons

Två starka kvinnor som valde sin väg utanför konvenansen. Wendela levde i ett äktenskapsliknande förhållande med Lars Johan Hierta, oerhört kontroversiellt på den tiden. Moa levde på samma sätt med Harry Martinsson under 12 år.

Med Lou-Lous föreläsning i färskt minne är det bara för oss att greppa kartan och ge oss ut på en exkursion i Moas spår.

Följ oss gärna på Facebook och vår hemsida.

Eva Gustavsson, SPF Seniorerna Moringen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan