Annons

Annons

Annons

Insändare
Bryr sig Kristerssons nya regering om Östersjöns framtid?

Annette Norman skriver i en insändare om bristen på fisk och om miljöproblemen i Östersjön.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Utfiskningen, plus utsläppen av gifter och gödningsmedel, riskerar att göra Östersjön till ett dött innanhav", skriver Annette Norman. Foto: Hasse Holmberg/TT

Bild: TT

Annons

I dessa tider, då strömmingen är på väg att försvinna från Östersjön och EU dessutom vägrar sänka fiskekvoterna, vill jag gärna berätta hur det var med tillgången på fisk förr i världen.

När jag växte upp på 40- och 50-talet hade vi inte en tanke på att fisken i Östersjön skulle kunna ta slut!

Farmor och farfar hade en sommarstuga på Herrö utanför Nynäshamn och min familj hade en motorbåt som sommartid låg vid deras brygga. En morgon när jag vaknade och klev upp på bryggan blänkte det i vattnet; det var fullt med strömming som hade simmat ända upp mot land! Något liknande kan man inte längre få vara med om på grund av utfiskningen.

Annons

Annons

Yxlö ligger nära Herrö och alldeles utanför ön brukade vi rycka strömming, och på den tiden kunde vi på kort tid dra upp så mycket strömming så att det räckte till oss och våra vänner och bekanta. I dag låter det här som en dröm.

Det här utspelade sig långt innan ”supertrålarna” började dammsuga Östersjön på fisk; fisk som blir pellets och bl.a. används i laxodlingar och som minkfoder. Eftersom strömmingen är en viktig föda för rovfiskar, sälar, fåglar och andra djur innebär det mycket minskade strömmingsbeståndet att dessa djur svälter, vilket inte minst märks på sälarna, vars späcklager blir tunnare och tunnare.

Hur kommer det sig att EU struntar i forskarnas varningar när fiskekvoterna bestäms? År efter år tillåter man ett överfiske av strömming och torsk. Är det lobbyorganisationer som ”tvingar” EU att ignorera forskarnas rekommendationer?

Utfiskningen, plus utsläppen av gifter och gödningsmedel, riskerar att göra Östersjön till ett dött innanhav.

Hur ser Ulf Kristersson och hans nya regering på Östersjöns framtid? Kommer man att jobba för att Östersjön återigen ska bli ett rent och friskt hav där det finns både torsk och strömming?

Annette Norman, Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan