Annons

Annons

Annons

Ädel avslöjad för naziförflutet

Ädels anställning som lärare utreds: ”Ett känsligt ärende”

Den lokala SD-toppen Rebecca Ädel, som avslöjats med att sprida nazistisk propaganda, jobbar som lärare i kommunen, vilket har skapat oro under dagen. Kommunen kommer nu utreda vad som hänt och än är det för tidigt att säga om Ädel kan ha kvar sin anställning.

Text

Bild: Carina Albin, Linn Anglerfjord

Annons

Rebecca Ädel, 32, är anställd som högstadielärare på Vanstaskolan i Ösmo. Expressens och Expos uppgifter om hon spridit högerextrem propaganda har skapat oro för hennes roll som anställd i skolan.

Petra Kålbäck, tillförordnad kommundirektör, säger på kommunens hemsida att man ser allvarligt på uppgifterna.

Annons

Annons

– På vår arbetsplats är vi tydliga med att vi har ett demokratiskt uppdrag där vi arbetar för alla människors lika värde. Vår värdegrund som gäller oss alla som arbetar i kommunen är väldigt tydlig på den punkten, säger hon.

Om Rebecca Ädel kan ha kvar sin anställning är inget Petra Kålbäck kan svara på i nuläget, säger hon.

– Vi förstår att många känner oro och vill ha besked från kommunen. Men det här är ett känsligt ärende som kräver en noggrann undersökning från vår sida. Därför måste det här få ta sin tid.

Petra Kålbäck säger vidare att alla medarbetare har rätt till sina åsikter och rätt att använda sin grundlagsskyddade yttrandefrihet. Kommunen som arbetsgivare har inte rätt att efterfråga sådant.

– Om det däremot skulle visa sig att någon medarbetare, oavsett uttalande, bryter mot vår värdegrund i rollen som anställd så är det inte förenligt med anställningsavtalet. Det skulle kunna leda till arbetsrättsliga åtgärder. Hur det blir i det här aktuella fallet är för tidigt att säga.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan