Annons

Annons

Annons

Ädel avslöjad för naziförflutet

Marcus Svinhufvud: ”Jag utgår från att SD agerar”

Marcus Svinhufvud (M), nyvald ordförande i kommunstyrelsen i Nynäshamn, kände inte till uppgifterna om Rebecca Ädels koppling till nazistiska organisationer.

– Det här är naturligtvis ingenting som vi inom alliansen står bakom.

Text

Bild: Helene Skoglund, Carina Albin, Linn Anglerfjord

Annons

Uppgifterna om att SD-politikern Rebecca Ädel har varit var en viktig del av den nazistiska propagandaspridningen i Sverige kom som en överraskning för Marcus Svinhufvud (M), som valdes till kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn på torsdagskvällen.

– Expressen kom till kommunfullmäktige igår för att intervjua Rebecca Ädel, men ingen av oss andra visste vad det handlade om, säger han.

Annons

– Om Expressens avslöjande stämmer är det alldeles fruktansvärda uttalanden hon har gjort. Jag utgår från att Sverigedemokraterna agerar i den här frågan, säger Marcus Svinhufvud.

Annons

Rebecca Ädel valdes in i kommunstyrelsen på torsdagskvällen. Fram till årsskiftet sitter hon också som ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Att en person som avslöjats med att välkomna en ny Hitler och vilja ”skjuta skallen av” en känd kvinnlig författare är naturligtvis problematiskt, säger Marcus Svinhufvud.

– Hennes uttalanden är ingenting som vi inom alliansen står bakom. Hade det varit vårt parti skulle jag ha väldigt svårt att se att hon kan sitta kvar.

– Först och främst måste detta utredas, och medan en utredning pågår brukar man normalt sett ta en time-out.

Ändrar det här någonting i ert samarbete med SD?

– Vi styr kommunen i en borgerlig allians med C, KD och L, och vi har en överenskommelse med SD om att de stöttar vår budget. Är man folkvald behöver man säga upp sin plats frivilligt. Jag kan inte från ett annat parti säga att hon ska lämna sina uppdrag, utan när något allvarligt sker utgår jag från att det partiet agerar.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan