Annons

Annons

Annons

Ädel avslöjad för naziförflutet

Oppositionens uppmaning efter Ädel-skandalen: ”Bryt med SD”

Oppositionspolitikerna Patrik Isestad (S), Emma Solander (MP) och Per Ranch (SN) uppmanar den borgerliga alliansen att avsluta sin samverkan med Sverigedemokraterna. Detta efter Expressens avslöjande att SD:s affischnamn Rebecca Ädel har ett förflutet som nynazist.

Text

Oppositionspolitikerna Emma Solander (MP), Patrik Isestad (S) och Per Ranch (SN) tycker att skandalen kring Rebecca Ädel visar att Sverigedemokraterna är ett parti som inte borde ha avgörande makt i Nynäshamns kommun.

Bild: Kristina Laitinen, Helene Skoglund

Annons

På torsdagskvällen valdes Marcus Svinhufvud (M) till ny ordförande för kommunstyrelsen i Nynäshamn. Utan att få ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna hade Svinhufvud inte kunnat samla tillräckligt många röster i kommunfullmäktige, för att bli vald.

En annan av de totalt elva ledamöter som valdes in i kommunstyrelsen var sverigedemokraten Rebecca Ädel. Högstadieläraren var ett av SD:s stora lokala affischnamn i valrörelsen och samlade hela 258 personkryss. Men redan på fredagseftermiddagen meddelade Ädel att hon avsäger sig alla sina politiska uppdrag.

Annons

Annons

Orsaken är att Expressens reporter David Baas – tillsammans med Jonathan Leman på stiftelsen Expo – avslöjade att Rebecca Ädel har ett förflutet som engagerad i en nazistisk organisation.

Flera av de partier som är i opposition befarar att Nynäshamns kommun kan komma att få ett skamfilat rykte, om de styrande allianspartierna M, KD, L och C efter skandalen väljer att stanna kvar i sin samverkan med Sverigedemokraterna.

– Det hann inte gå 24 timmar efter nya styrets tillträde, innan det började storma kring samarbetspartiet SD, säger oppositionsrådet Patrik Isestad (S).

– Min första tanke är på eleverna som Rebecca Ädel har undervisat, jag undrar om hon följer läroplanen. Tyvärr tror jag att normaliseringen av SD:s politik går snabbare än vi tror både i Nynäshamn och på riksplanet, säger Miljöpartiets gruppledare Emma Solander.

Sorundanets kommunfullmäktigeledamot Per Ranch skrev under fredagen såhär i en kommentar på Facebook:

"En mycket mörk skugga faller på SD som organisation, både lokalt och nationellt. Och givetvis på C + KD + L + M som låter sig styras av SD."

Patrik Isestad och Emma Solander framhåller att Rebecca Ädel är långt ifrån den första sverigedemokraten som har blivit påkommen med att ha kopplingar till nazistiska organisationer.

Annons

– Att partier som Centerpartiet och Liberalerna samt Kristdemokraterna verkar kunna se genom fingrarna när det gäller SD är djupt beklagligt, säger Emma Solander.

Annons

– Jag vet att det finns otroligt många politiker inom C, L och KD som inte vill ha ett samarbete med SD, eftersom vi alla vet att det här är vad man får, säger Patrik Isestad.

Både Isestad och Solander säger att deras partier är öppna för att ingå i ett blocköverskridande mittensamarbete, som skulle göra det möjligt att styra Nynäshamns kommun utan SD-inflytande.

– Vi socialdemokrater har varit tydliga med att vår dörr står öppen för samarbete och det gäller fortfarande. Vi behöver en politisk samsyn för att utveckla Nynäshamn i en svår tid. Jag fortsätter att sträcka ut min hand, säger Patrik Isestad.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan