Annons

Annons

Annons

Ädel avslöjad för naziförflutet

Oppositionen känner sig tystad efter Ädel-skandalen – Isestad (S): ”Hotfullt”

En infekterad politisk konflikt har blossat upp i Nynäshamn efter skandalen kring SD-politikern Rebecca Ädel. Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) rasar mot ett mejl som kommunalrådet Marcus Svinhufvud (M) skickade ut i lördags.

Text

Oppostitionsrådet Patrik Isestad (S) är kritisk mot att kommunstyrelsens tillträdande ordförande Marcus Svinhufvud (M) i ett mejl har uppmanat andra politiker att inte uttrycka sina åsikter om skadalen kring SD-politikern Rebecca Ädel.

Bild: Carina Albin, Arkivbild

Annons

Den högprofilerade SD-politikern Rebecca Ädel har nyligen avsagt sig alla politiska uppdrag i Nynäshamns kommun. Detta efter att Expressen och stiftelsen Expo har avslöjat att Ädel har ett förflutet som aktiv i den nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Där har hon bland annat hyllat den fängelsedömda nazistledaren Klas Lund, som var ansvarig för dödsmisshandeln av Ronny Landin på Nickstabadet, sommaren 1986.

Annons

De senaste dagarna har företrädare för oppositionspartier som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sorundanet och Pensionärspartiet riktat kritik mot Sverigedemokraterna och Rebecca Ädel. Flera partier har också uppmanat den borgerliga alliansen att avbryta sitt samarbete med Sverigedemokraterna.

Annons

Nu har det blossat upp en infekterad politisk diskussion om vad oppositionspolitiker får säga – och inte får säga – gällande Ädel-skandalen, när de blir intervjuade av medier.

I sin nuvarande roll som ordförande för kommunens barn- och utbildningsnämnd har Svinhufvud på lördagen skickat ett mejl till nämndens övriga ledamöter. Där tar han upp det faktum att Rebecca Ädel är anställd som lärare på Vanstaskolan i Ösmo.

"I vår roll som politiker och med det arbetsmiljöansvar som nämnden har så ska vi inte diskutera enskilda personalärenden. Jag säger ska, och inte bör. Oavsett vad det handlar om", skriver Marcus Svinhufvud i mejlet.

"Det är en viktig del i vårt arbetsgivarvarumärke och våra anställda ska vara trygga i att nämndens ledamöter inte kommenterar deras personalärende i media", fortsätter han.

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) säger att han höll på att gå i taket när han fick se mejlet.

– Politiker uppmanas med det starkaste att inte kommentera skandalen. Brevet är hotfullt och lägger en våt filt över politiken och dess företrädare. Ett mycket märkligt brev från kommunstyrelsens ordförande, säger Patrik Isestad.

Annons

Marcus Svinhufvud tillträder som ordförande för kommunstyrelsen i morgon, den 1 november.

Annons

– Jag har begärt att ett extra personalutskott ska inkallas. Jag skickade en förfrågan till kommundirektören idag, måndag, fortsätter Patrik Isestad.

Marcus Svinhufvud tycker att Patrik Isestad medvetet har valt att misstolka honom.

– Som ordförande för barn- och utbildningsnämnden är det min uppgift att påminna nämndens ledamöter om att vi aldrig ska kommentera personalärenden i media. Mitt mejl handlar enbart om det, säger Marcus Svinhufvud.

– Självklart får man kritisera Rebecca Ädel utifrån ett politiskt perspektiv. Det har jag ju själv också gjort i fredags. Det som har avslöjats är verkligen upprörande, det är en skandal.

Marcus Svinhufvud tror att Patrik Isestad inte har helt ärliga avsikter, när Isestad uttrycker upprördhet över mejlet som skickades i lördags.

– Jag håller absolut inte med om att det mejl som jag har skickat innehåller något som är hotfullt. Patrik Isestad sätter i system att misstolka nästan allt, för att underblåsa en upprörd stämning. Det är anmärkningsvärt. Han har gjort så många gånger och jag tycker att det sättet att agera är oansvarigt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan