Annons

Annons

Annons

Ädel avslöjad för naziförflutet

Statsminister Kristersson om Rebecca Ädel: ”Förfärliga saker”

I en intervju i Expressen kommenterar statsminister Ulf Kristersson (M) skandalen i Nynäshamn – efter att det har avslöjats att SD-profilen Rebecca Ädel har ett förflutet som nynazist. Kristersson tar avstånd från Ädels agerande, men det påverkar inte hans syn på samarbetet med Sverigedemokraterna.

Text

Statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bild: TT

Annons

I torsdags kväll valdes SD-politikern Rebecca Ädel till en av elva ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen i Nynäshamn. Ädel var en en av Sverigedemokraternas stora lokala profiler i valrörelsen och blev SD:s mest kryssade kandidat i lokalvalet.

Dagen därpå avgick Rebecca Ädel – efter att Expressen och stiftelsen Expo hade avslöjat att Rebecca Ädel har varit engagerad i den nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Under den tiden sade hon att hon "vile skjuta skallen av" en känd kvinnlig författare. Dessutom hyllade hon nazistledaren Klas Lund, som dömdes för att 1986 har misshandlat Ronny Landin till döds på Nickstabadet i Nynäshamn.

Annons

Annons

I en längre intervju gjord av Expressens reporter Thea Mossige-Norheim, som publicerades på söndagskvällen, kommenterar statsminister Ulf Kristersson (M) skandalen runt Rebecca Ädel i Nynäshamn.

– Det hon sa var ju förfärliga saker, så kritiken är berättigad på alla tänkbara sätt, säger Ulf Kristersson i intervjun.

I Sveriges Televisions stora partiledardebatt inför valet lovade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inför hela svenska folket att SD att det inte fanns några nazister på partiets valsedlar.

Ulf Kristersson säger dock till Expressen att avslöjandet av Rebecca Ädels nynazistiska förflutna inte påverkar hans syn på förutsättningarna för det organiserade samarbete som regeringen har med Sverigedemokraterna.

– Jag känner inte något ansvar för Sverigedemokraternas inre liv överhuvudtaget. Jag känner ansvar för den politik vi har enats om, att regeringen uppfyller den, att Sverigedemokraterna uppfyller den. Där känner jag heller ingen oro, jag tycker att alla är väldigt besjälade av den uppgiften. Varje enskilt parti måste naturligtvis ta fullt ansvar för sitt eget inre liv, och det uppfattar jag att de gör, säger Ulf Kristersson till Expressen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan