Annons

Annons

Annons

Ädel avslöjad för naziförflutet

Efter nazi-skandalen – Rebecca Ädel tas ur tjänst

SD-politikern Rebecca Ädel tas ur tjänst som lärare, enligt Nynäshamns kommun. Ädel avslöjades av Expressen och Expo för att under flera år ha spridit nazistisk propaganda.

Text

Rebecca Ädel tas ur tjänst som lärare på Vanstaskolan.

Bild: Carina Albin

Annons

Rebecca Ädel tas ur tjänst som lärare, skriver Nynäshamns kommun på sin hemsida. Hon kommer inte komma tillbaka under tiden som kommunens utredning pågår. Beslutet har fattats tillsammans med Ädel och fackliga organisationer i kommunen.

Annons

Annons

– Vi har haft regelbunden kontakt med medarbetaren efter det som kom fram i fredags och vi har tillsammans kommit fram till att det är bäst att medarbetaren tas ur tjänst, säger Petra Kålbäck, tillförordnad kommundirektör.

– Det är av säkerhetsskäl för alla inblandade under tiden som vårt fortsatta arbete pågår med det här personalärendet.

Ärendet har haft högsta prioritet sedan Expressen och Expo under fredagen avslöjade att Ädel spridit nazistisk propaganda. Det kommunen undersöker är om Ädel har gett uttryck för sina åsikter i sin roll som lärare.

Enligt kommunen har många hört av sig och anser att hon borde få lämna sin tjänst. Men åsikter som anställda uttrycker på fritiden har kommunen som arbetsgivare inte rätt att ta ställning till, om de inte betraktas som brottsliga, skriver kommunen.

– Även om vi tar kraftfullt avstånd från de uttryck och åsikter som den här medarbetaren tidigare ska ha yttrat behöver vi få klarhet i om och i så fall på vilket sätt detta kan ha skett i medarbetarens nuvarande roll som pedagog, säger Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Rebecca Ädel avsade sig sina politiska uppdrag under fredagen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan