Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Det här ser Marcus Svinhufvud fram emot som toppolitiker

Han är ur-Nynäshamnare, Star Wars-samlare och brinner för skolfrågor. Nu är han också kommunstyrelsens ordförande. Marcus Svinhufvud (M) började engagera sig politiskt när barnen var små och han ville sänka hastigheten genom Segersängs by, berättar han.

– Man kan säga att mitt politiska engagemang eskalerade.

Text

Marcus Svinhufvud (M) är ur- Nynäshamnare på sin mammas och mormors sida.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Den 27 oktober valdes Marcus Svinhufvud (M) till kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn. NP träffar honom på kontoret på plan 7 i kommunhuset. På hans skrivbord står en mugg med en bild på en snorklande pojke i käftarna på en vithaj. Pojken gör tummen upp och texten lyder ”Stay positive!”

– Den där ja, den fick jag av min fru när det stod klart vilket uppdrag jag skulle få! säger han och ler brett.

”Stay positive”. Muggen fick Marcus Svinhufvud av sin fru.

Bild: Helene Skoglund

Det är klart, det kommer inte att bli helt lätt att styra kommunen utan egen majoritet, det har ”Nynäshamnsalliansen” med M, L, C och KD redan fått känna på under den senaste mandatperioden. När det nu stod klart efter valet 2022 att de ville fortsätta att styra, mynnade samtalen ut i en uppgörelse med Sverigedemokraterna om stöd för budget och personval.

Annons

Annons

Kommer ni att behöva söka stöd i varje fråga hos SD nu?

– Jag vet att Socialdemokraterna brukar säga så. Men då förutsätter man att S kommer att rösta emot oss i varje fråga, vilket är en tråkig inställning. Lokala praktiska frågor är ofta inte så ideologiskt laddade, så där bör vi kunna komma överens. Att det behövs byggas en ny förskola är varken vänster eller höger.

Marcus Svinhufvud är väldigt glad över uppgörelsen, och att Nynäshamnsalliansen kan fortsätta sitt arbete, säger han.

– Det känns väldigt bra att fortsätta den resa vi har påbörjat. Vi har satt igång mycket under de här fyra åren och har till exempel fått ordning på finanserna så att vi är rustade inför en stundande lågkonjunktur.

Vad ser du mest fram emot i ditt nya uppdrag?

– Många nya skolor kommer att bli verklighet under tjugotalet, det ser jag jättemycket fram emot! Inte för att det är roligt att klippa band, utan för att det är roligt att komma till skott med sådant som har planerats länge. Det byggs också många nya bostäder i kommunen, vilket är glädjande. Det är en spännande tid just nu, och jag är glad att få vara en del av det.

”Det är roligt att komma till skott med sådant som har planerats länge” säger Marcus Svinhufvud om att många nya skolor och förskolor byggs i kommunen de närmaste åren.

Bild: Helene Skoglund

Nynäshamns kommun växer stadigt.

– Vi kommer att vara över 30 000 invånare snart. Någon gång under nästa år skulle jag tippa.

Vad kommer ni att lägga fokus på allra först under den här mandatperioden?

– Det första vi gör nu är att jobba med budgeten för 2023. Den ska tas i december, så det är lite bråttom. Sedan börjar arbetet med budgeten 2024 direkt. Vi har också till exempel viktiga saker som den nya VA-planen och översiktsplanen att behandla.

Annons

Vilket blir mest utmanande framöver?

Annons

– Det tuffa omvärldsläget. En global kris påverkar oavsett. Vi måste se till att komma ur lågkonjunkturen så fort som möjligt. Jag är förstås glad över att vi nu har en ny regering, som jag tror kommer att klara av det bättre än den tidigare.

Många söker kommunstyrelsens nyvalda ordförande dagen då NP gör en intervju.

Bild: Helene Skoglund

Hur är det att lämna barn- och utbildningsnämnden vid årsskiftet?

– Jag tycker så mycket om ”min” förvaltning och de som jobbar där! Jag kommer nog att hälsa på ibland. De gör ett fantastiskt jobb. Skolan är det absolut viktigaste området för en kommun. Självklart är de andra nämnderna också viktiga, men skolan och barnen är framtiden.

Marcus Svinhufvud är en riktig ur-Nynäshamnare på sin mammas och mormors sida.

– Mina barn är fjärde generationen i vår familj som går på Viaskolan. Släkten på mammas sida kan man faktiskt spåra till 1500-talet här i trakten, bland annat i Björsta. Vi är ättlingar till Jöns Bagge som fick lämna sin värja i Ösmo kyrka när han red in i kyrkan.

En del tycker att hans efternamn är speciellt, säger han. Svinhufvud är en gammal adelssläkt.

– Vi har koppling till Falu kopparberg och har traditionellt varit militärer. Jag är ordförande i vår släktförening.

Marcus pluggade marknadsföring i New York, och är marknadsekonom i botten. Han har också en kandidatexamen i historia sedan tidigare, men också en magisterexamen i demografi som är ganska ny.

Annons

– Jag gick kurserna för ganska länge sedan, och hade tittat på den där traven böcker i många år ... Så förra sommaren bestämde jag mig för att jag måste skriva klart uppsatsen.

Annons

Med tre barn med olika intressen och aktiviteter – och en trädgård att ta hand om – kan man räkna ut att det blir mycket att göra även på fritiden. I år sammanföll dessutom valåret med att det var ett riktigt äppel-, päron- och plommonår.

– Vi brukar göra päronmarmelad, men i år blev det en tur till Kängsta musteri.

Han har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, berättar han.

Varför blev du politiskt aktiv från början?

– Det började när vi bodde i Segersäng. Min fru startade ett föräldraråd för att driva frågor kring förskolan. Men vi ville också prata med kommunen om andra frågor; till exempel skolan som hade utlovats i Segersäng men som dröjde.

Det gällde också hastigheten i Segersäng. 2010 fick man köra 50 kilometer per timme genom byn, och Segersängsborna ville att hastigheten skulle sänkas. Det blev också verklighet så småningom. Sättet som kommunen hanterade frågan på fick Marcus Svinhufvud att kontakta M-företrädare, som då var i opposition.

Sedan gav det ena det andra. Först blev han ersättare i barn- och utbildningsnämnden (BUN) hösten 2014, sedan Moderaternas gruppledare, ordförande i BUN. Och nu valdes han till kommunstyrelsens ordförande.

– Man kan säga att mitt politiska engagemang eskalerade.

Det blev en minst sagt stormig start för Marcus Svinhufvud som kommunstyrelsens ordförande. En dag gammal på posten fick han hantera Expressens och Expos avslöjande om att en av SD:s förtroendevalda i den nyvalda kommunstyrelsen hade tidigare nazistsympatier.

Annons

Nu ser han fram emot att fortsätta jobba för kommunens bästa, säger han.

– Som politiker fattar man inte alltid beslut som folk gillar. Alla kan inte vara hundra procent överens jämt, så är det i en demokrati. Men det är viktigt att komma ihåg att kommunen är till för medborgarna, vi är en serviceorganisation. Och att man inte löser alla problem över en natt.

Annons

Fakta

Marcus Svinhufvud (M)

• Bor i Nynäshamn tillsammans med sin fru och tre barn; 15, 13 och 10 år gamla.

Efter några år i Hägersten flyttade familjen 2009 till Segersäng och 2013 vidare till en villa i Nynäshamn.

• Har utbildning inom historia, ekonomi och marknadsföring, och demografi.

• Ur-Nynäshamnare på mormors sida. En av hans anfäder är ryttaren Jöns Bagge, vars pliktvärja hänger i Ösmo kyrka.

• Hejar på Hammarby. Under flera år har han varit innebandytränare och tidigare, runt millennieskiftet, spelade han några säsonger i Sorunda IF fotboll.

• Gillar att gå på konserter. Den senaste var Counting Crows, ett amerikanskt rockband.

• Samlar Star Wars-figurer. Har över tusen. Men även frimärken, mynt och Fantomentidningar. ”Det kan vara rätt skönt att koppla av med”.

Fakta

Kommunstyrelsen efter valet 2022

Marcus Svinhufvud (M), ordförande
Mikael Persson (L), förste vice ordförande
Bengt-Göran Petersson (KD)
Patrik Appelkvist Larsson (C)

Johann Wolf (SD)
Vakant (SD)

Patrik Isestad (S), andre vice ordförande
Helen Sellström Edberg (S)
Göran Bergander (S)
Lena Dafgård (SN)
Emma Solander (MP)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan