Annons

Annons

Annons

Insändare
Håll löftena om arbetsskor

Fackförbundet Kommunal skriver i en insändare om vikten av arbetsskor för kommunanställda i vård, omsorg, förskola och skola.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Håll löftena om fria arbetsskor till medarbetare i vård, omsorg, förskola och skola", uppmanar Kommunal.

Bild: TT

Annons

På många håll i landet kunde Kommunal under valrörelsen glädjas åt vallöften från Socialdemokraterna om fria arbetsskor. Dåvarande statsminister Magdalena Andersson signalerade också att arbetsskor var en prioritet, vilket landade i ett regeringsuppdrag till Arbetsmiljöverket att redogöra för hur belastningsskador i rygg, höfter och knän kan förebyggas genom arbetsutrustning, bland annat ändamålsenliga skor.

Annons

Annons

Men det är nu tydligt att vi behöver påminna om vad det var vi ville. Lokala S-politiker har nämligen börjat backa. Socialdemokraterna i region Kalmar skjuter löftet på framtiden på grund av ”tuffa tider”. Och den rapport som Arbetsmiljöverket presenterade känns delvis mycket långt ifrån den verklighet som medlemmarna i Kommunal upplever. Myndigheten vill inte föreslå ett regelverk som stärker rätten till arbetsskor - trots vetenskapliga bevis på att dämpande skor minskar belastningsbesvär.

I stället lyfter de fram åtgärder som att byta ut hårda golv mot sviktande underlag. Hur skulle det gå till för alla dem som arbetar i hemtjänsten, personlig assistans eller hushållsnära tjänster? Och barnskötare som arbetar utomhus stora delar av dagen? En extra stor besvikelse är det att myndigheten förordar att rätten till arbetsskor regleras i kollektivavtal. Ska medlemmarna betala med sitt eget löneutrymme för något som är en total självklarhet på mansdominerade arbetsplatser?

Allt för mycket tid har gått förlorad. Det vi ville var att säkra rätten till en god arbetsmiljö för medlemmar på arbetsplatser där man står och går mycket. Kämpar lokalt gör vi redan.

Vi behöver alltså uppmana alla er lokala S-politiker som tagit i hand med Kommunal: Håll löftena om fria arbetsskor till medarbetare i vård, omsorg, förskola och skola. Och till alla er andra makthavare ute i landet: Genomför det som är självklart för många andra. Fria arbetsskor ska inte vara en fåfäng dröm.

Annons

Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal

Carina Lenngren, t.f. avdelningsordförande Kommunal Stockholms län

Alexandra Eldstål, sektionsordförande Kommunal sektion Sydost

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan