Annons

Annons

Annons

Insändare
”Inget storbråk i Vänsterpartiet”

Styrelsen för Vänsterpartiet i Nynäshamn riktar i en insändare kritik mot Nynäshamns Postens rapportering om en konflikt inom partiet.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Styrelsen för Vänsterpartiet i Nynäshamn är kritisk till att den interna partikonflikt som blossade upp i oktober av NP blev beskriven som ett "storbråk". Foto: Janerik Henrikssson/TT

Bild: TT

Annons

Först och främst. Det fanns och finns inget "storbråk" och det pågick och pågår ingen "maktkamp" inom Vänsterpartiet Nynäshamn.

En medlem blev den 14/10 suspenderad genom partiets verkställande utskott. Den 16/10 gick personen självmant ur partiet, innan uteslutningsärendet hanterats färdigt.

Efter suspenderingen har personen beslagtagit partiföreningens offentliga FB-konto och Instagram och blockerat ordförande, tillika admin, samt övriga styrelsen, gruppledare och andra medlemmar, och där delat ett inlägg, med sin högst egna tolkning av situationen.

Systematiskt har personen sedan dess, på olika ställen i FB, samt i lokaltidningen, gett sin personliga utsago, samtidigt som raderingar, blockeringar och/eller tillsägelser gjorts för alla som gett någon annan vinkel än personens egen. Den 6/11-22 återfick partiföreningen sitt FB- och Instagramkonto äntligen.

Annons

Annons

Till er som tycker att beslutet från partiets verkställande utskott gått orättvist till – det finns såklart gediget underlag man utgått ifrån. Underlag som sträcker sig från föregående mandatperiod fram till suspenderingsdatumet. Man blir inte suspenderad utan orsak.

Att personen valde att gå ur partiet innan uteslutningsärendet hunnit färdighanteras, är en annan historia.

Det känns också märkligt och långsökt att till det påstådda ”storbråket” tillföra reportage i lokaltidningen om en sedan länge avhoppad medlem från den lokala föreningen, med antydan om att det skulle röra sig om likvärdiga händelser, det den personen upplevde och det som hänt i nutid. Det stämmer inte.

Enda likheten är att det i båda fallen handlat om maktlystna män som agerat som om de demokratiska, solidariska, feministiska partigrunder som finns, inte gäller dem.

Vänsterpartiet har skrivet i stadgarna att förtroendeuppdrag ska spridas till flertalet medlemmar. En enda medlem bör inte inneha många viktiga uppdrag, helt enkelt. Det står också inskrivet att uppdrag ska innehas av minst 50 procent kvinnor, men helst fler.

Att fler personer nomineras inför val av uppdrag är helt naturligt. Det har inget med maktbegär att göra.

Maktbegär har man snarare om man räknar med att stå som ensam nominerad till poster, baktalar motkandidater, bedriver personkampanj och ser sig själv som självklar att bli vald, år efter år.

Annons

Maktbegär har man även om man ständigt upphöjer och framhäver sig själv och sin egen insats över alla andras. Om man därtill menar att man blir mobbad och utfryst om man inte får gehör för sina egna åsikter och anser att partiföreningen är ett ingenting utan den egna närvaron och insatsen. Ett sådant beteende rimmar illa med Vänsterpartiets grundvärderingar.

Annons

Styrelsen för Vänsterpartiet Nynäshamn

Svar från Nynäshamns Posten:

Den konflikt inom Vänsterpartiet i Nynäshamn, som blossade upp under oktober, innehöll ett flertal komponenter:

Partiet väckte ett uteslutningsärende mot en mycket högprofilerad lokal företrädare i Nynäshamns kommun. Den kandidat som stod högst upp på partiets lista i lokalvalet – och som fick flest personkryss av väljarna.

Kandidaten lämnade partiet, men valde att behålla sin plats i kommunfullmäktige som politisk vilde. Flera andra medlemmar i V i Nynäshamn lämnade också partiet, i protest.

Därtill skickades det offentliga mejl, där medlemmar i V kommunicerade med varandra i ett mycket hårt tonläge.

Min bedömning är att "storbråk" var ett befogat och passande ordval.

Invånarna i Nynäshamns kommun har anledning att känna lättnad över att vi har pressfrihet i Sverige, vilket innebär att till exempel den lokala styrelsen för ett politiskt parti inte kan bestämma hur lokala medier rapporterar om politiska nyheter.

David Klasson, chefredaktör, Nynäshamns Posten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan