Annons

Annons

Annons

Insändare
Så står det till på Vanstaskolan

Förvaltningschefen Pär Olsson svarar på en insändare om läget på Vanstaskolan i Ösmo.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vanstaskolan.

Bild: Carina Albin

Annons

Svar på insändare "Hur står det till på Vanstaskolan?”

Först och främst vill jag beklaga att du upplever brister på Vanstaskolan. En god arbetsmiljö med förtroende för skolledningen är oerhört viktiga frågor som vi alltid har högt upp på vår agenda. Vanstaskolan går sedan 2019 genom en förändringsresa där skolans nya rektor tillsammans med medarbetarna systematiskt och framgångsrikt skapar goda förutsättningar för elevernas lärande och utveckling. Det ser vi bland annat på:

Ökad andel gymnasiebehörighet bland våra elever. Från 81,5 procent läsåret 2019/20 till nuvarande 88,3 procent. Det är 3,3 procentenheter högre än vad den är i riket.

Andel lärare med pedagogisk högskolexamen ligger bra till när vi jämför oss med riket. På Vanstaskolans högstadium har andelen ökat de två senaste läsåren. Läsåret 2021/2022 var andelen lärare med högskolexamen 82,8 procent (riket 82,4). Vanstaskolan är även lite bättre jämfört med Stockholms län där motsvarande siffra är 79,3 procent.

Annons

Annons

Resultaten i kommunens medarbetarundersökning visar att medarbetarna på Vanstaskolan har fina resultat i frågor om ledarskap, motivation och styrning. Ett sätt att mäta hur medarbetarna trivs på sin arbetsplats är att mäta medarbetarengagemanget. På Vanstaskolan har det höjts från 68,5 procent år 2019 till nuvarande 82,3 procent. Ett annat sätt att mäta är så kallat ”nöjd medarbetarindex”. Här är årets siffra 70,1 procent, vilket är en rejäl höjning från 2019 där motsvarande siffra var 49,1 procent.

För hela rektorsområdet Ösmo, som innefattar både Tallbackaskolan och Vanstaskolan, är personalomsättningen just nu cirka 8 procent. Med tanke på de utmaningar vi har att rekrytera lärare är jag nöjd med den siffran.

För mig visar det här att vi är på väg åt rätt håll. Du undrar även om vi låter obehöriga lärare sätta betyg. Här är skollagen tydlig - obehöriga lärare får inte sätta några betyg. Därför har vi tydliga rutiner kring hur betygssättningen går till om undervisningen genomförs av obehöriga lärare. Vill du veta hur våra rutiner ser ut är du välkommen att kontakta barn- och utbildningsförvaltningen.

Du har också frågor om en lärare på skolan som för några dagar sedan pekades ut i media för att ha haft kopplingar till en högerextrem rörelse. Jag förstår att många har frågor kring detta. Men eftersom det just nu pågår en undersökning kan jag tyvärr inte kommentera det mer än informationen på kommunens webbplats www.nynashamn.se.

Annons

Annons

Avslutningsvis vill jag säga att jag känner mig trygg i att påstå att Vanstaskolan har den ledning som skolan bör ha - modig, erfaren och kompetent och med en övertygelse om att vi har förmåga att göra skillnad för våra elever, även om vi såklart alltid kan bli bättre. Vårdnadshavare som har oro, frågor eller synpunkter är alltid välkomna att höra av sig till skolan eller till mig som förvaltningschef, så ska vi försöka besvara dina frågor så gott vi kan. Det är också endast så vi har möjlighet att veta vad ni tycker.

Pär Olsson, förvaltningschef barn- och utbildningsförvaltningen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan