Annons

Annons

Annons

Ädel avslöjad för naziförflutet

Rebecca Ädel gör comeback – återtar plats i kommunstyrelsen

Den tidigare SD-politikern Rebecca Ädel tänker sitta kvar i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Nynäshamn.

Text

Rebecca Ädel.

Bild: Linn Anglerfjord

Annons

Rebecca Ädel var en av Sverigedemokraternas stora affischnamn i lokalvalet i Nynäshamn. Hon fick 258 personkryss och blev den 27 oktober även invald som en av elva ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen i Nynäshamn.

Annons

Dagen därpå avslöjade Expressens reporter David Baas – i samarbete med Jonathan Leman på stiftelsen Expo – att Rebecca Ädel har varit engagerad i den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Under sin tid där hyllade hon nazistledaren Klas Lund– som var ansvarig för dödsmisshandeln av Ronny Landin på Nickstabadet 1986. Ädel skrev också att hon ville skjuta en namngiven kvinnlig författare.

Annons

Efter avslöjandet valde Rebecca Ädel att avsäga sig sina politiska uppdrag och lämna Sverigedemokraterna. Men nu har hon ångrat sig. Det meddelar hon i en skrivelse som på torsdagen lämnades in till Nynäshamns kommun:

"Det var ett förhastat beslut som skrevs på utan eftertanke i en mycket pressad situation", skriver Rebecca Ädel.

"Jag vill därför återta denna avsägelse och därmed ta tillbaka mina uppdrag som politiker i Nynäshamns kommun", fortsätter hon.

Eftersom det ännu inte har fattats några formella politiska beslut om att godkänna Rebecca Ädels aviserade avgång – har hon rätt att på detta sätt återkalla sin avsägelse. Hon kommer nu att bli en så kallad politisk vilde, eftersom hon har lämnat SD.

Annons

Sverigedemokraternas oppositionsråd Johann Wolf säger till NP att han tycker att Rebecca Ädel borde ha stått fast vid sitt tidigare beslut att lämna politiken.

– Jag tycker att det mycket olyckligt, vi är omskakade av det som hänt tidigare och nu detta! Jag har ännu inte landat i hela innebörden, men det här försvagar SD då vi blir av med ett mandat i kommunfullmäktige, säger Johann Wolf.

I nuläget har Rebecca Ädel även förtroendeuppdrag i barn- och utbildningsnämnden samt näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden. Dessa två uppdrag kan hon komma att behålla fram till årsskiftet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan