Annons

Annons

Annons

Insändare
Ett samarbete kräver ett ömsesidigt förtroende

S-politikern Göran Bergander skriver i en insändare om förutsättningar för samarbete i lokalpolitiken.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Göran Bergander (S).

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Efter höstens val så står det klart att den samlade alliansen bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna förlorat en stor del av sina väljare från 2018. Trots det försöker de behålla makten genom att sluta ett avtal med Sverigedemokraterna.

Både Centerpartiet och Liberalerna hävdar i artiklar att SD inte skall ha någon inverkan på deras politik! De är dock beroende av att SD röstar på Alliansens budget. Budgeten är det viktigaste politiska dokumentet i en kommun. Där beslutas om hur kommunens skattemedel skall fördelas.

Annons

Annons

Vi socialdemokrater har på flera sätt försökt få till en dialog med allianspartierna om kommunens framtida ledning. Men vi har avvisats då de ansåg att de har ett bättre alternativ!

Vi ser nu hur det alternativet ser ut! Redan på första kommunfullmäktige blev toppnamnet från SD avslöjat för sina nynazistiska sympatier. Frågan är om alliansen kan garantera medborgarna att något ytterligare avslöjande inte kommer att ske? Det är ju tydligt att SD attraherar personer med rasistiska och nazistiska åsikter, vilket säger mycket om partiet.

I Nynäshamnsposten 8/11 kan man läsa ett reportage med Marcus Svinhufvud (M) där han uttalar att han förväntar sig att, efter att budgeten blivit antagen, alliansen skall kunna komma överens med oss socialdemokrater, ”då de flesta frågorna inte är vänster eller höger”.

Det Svinhufvud glömmer bort är att om ett samarbete skall fungera krävs ett ömsesidigt förtroende. Något som alliansen bevisligen inte har för Socialdemokraterna, då man valt bort att samtala med oss för att i stället skriva ett avtal med Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna skrev i en insändare 25 oktober, att om Allianspartierna släpper taget om Sverigedemokraterna är man välkomna att föra konstruktiva samtal med oss socialdemokrater.

Jag uttalar mig bara för egen del, men på grund av det rådande läget i politiken, så har jag för närvarande inte något förtroende för de politiker som valt ett samarbete med SD.

Göran Bergander (S), ledamot i kommunfullmäktige , ledamot i kommunstyrelsen och gruppledare i samhällsbyggnadsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan