Annons

Annons

Annons

Ädel avslöjad för naziförflutet

GUIDE: En vilde i kommunstyrelsen – hur rörigt blir det?

En av de elva ledamöterna i kommunstyrelsen i Nynäshamn är en partilös politisk vilde. Det leder till att det kommer att bli mer komplicerat för den styrande alliansen att få stöd för sina förslag.

Text

Patrik Isestad (S) är oppositionsråd – och Marcus Svinhufvud (M) är ordförande för kommunstyrelsen. Om de misslyckas med att komma överens, finns en risk att viktiga beslut inte blir fattade.

Bild: Linn Anglerfjord, Helene Skoglund

Annons

Under torsdagen meddelade den tidigare SD-politikern Rebecca Ädel att hon tänker sitta kvar på sina uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen i Nynäshamn. Detta trots att hon har lämnat Sverigedemokraterna – efter en stor skandal där det avslöjades att hon har varit aktiv i den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.

Det innebär att Nynäshamns kommun för första gången får en politisk vilde i kommunstyrelsen, där det totalt sitter elva ledamöter och elva ersättare. I den här artikeln sammanfattar NP vad det kommer att innebära.

Annons

Vad spelar det här för roll i kommunstyrelsen?

Den borgerliga alliansen som styr Nynäshamns kommun har endast fyra av de elva platserna i kommunstyrelsen. Det innebär att de alltid måste få stöd av minst två ledamöter till, för att få igenom sina politiska förslag.

Annons

En möjlighet för alliansen har varit att söka stöd från Sverigedemokraterna, för det var tänkt att SD skulle ha två platser i kommunstyrelsen. Men nu sitter partilösa Rebecca Ädel på en av dessa. Därmed räcker det inte längre för alliansen, att enbart ha samsyn med SD.

Kan Rebecca Ädel som vilde bli inbjuden till ett politiskt samarbete med de borgerliga partierna?

Nej, det har flera ledande företrädare för borgerliga partierna sagt att de inte vill vara med om. Ett sådant samarbete skulle inte gå att hålla ihop, både av politiska och av praktiska skäl.

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) säger att den borgerliga alliansen nu är beroende av både Sverigedemokraterna och Rebecca Ädel. Är det så?

Det som Patrik Isestad egentligen menar, när han säger så, är att de borgerliga partierna är beroende av SD och Rebecca Ädel – så länge de inte istället börjar träffa uppgörelser med honom, eller på andra sätt förankrar sin politik över blockgränsen.

Finns det möjligheter att träffa överenskommelser över blockgränsen?

Ja. När de lokalpolitiska företrädarna uttalar sig, kan tonläget ibland vara högt. Men det finns också många frågor där det råder en bred politisk enighet. I en del sakfrågor står de borgerliga partierna ganska nära Socialdemokraterna. Det finns också sakfrågor där de borgerliga partierna nog skulle kunna komma överens med till exempel Miljöpartiet och Sorundanet, som också har mandat i kommunstyrelsen.

Annons

Annons

Det kommer dock inte att bli lätt. Kommunalråden Marcus Svinhufvud (M) och Mikael Persson (L) – som är alliansens ledande företrädare i kommunstyrelsen – blir troligtvis tvungna att lyssna mer på oppositionen och att försöka hålla den på så gott humör som möjligt.

Ser man redan nu några tecken på att ett sådant närmande är på väg att ske?

Ja, kanske. Under kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagskvällen valde alliansen att ställa sig bakom ett inlämnat förslag från Socialdemokraterna (om trygghetsvärdar) och ett annat inlämnat förslag från Miljöpartiet (om bättre renhållning i offentliga miljöer).

Socialnämndens ordförande Antonella Pirrone (KD) ställde sig i talarstolen och riktade ett tack till S-politikern Roland Junerud, som hade skrivit S-motionen. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Maria Gard Günster (C) förklarade entusiastiskt att hon ser fram emot att samarbeta med Miljöpartiet i sin nämnd.

Att den borgerliga alliansen skulle stötta de här två förslagen var bestämt redan innan det blev känt att Rebecca Ädel tänker sitta kvar på sina platser.

Rebecca Ädel ska sitta kvar som vilde i kommunfullmäktige också, hur stor betydelse har det?

Det har framför allt betydelse på så sätt att det försvagar Sverigedemokraterna, vilket oppositionsrådet Johann Wolf (SD) också har sagt. SD har nu sex mandat, i stället för sju.

Den borgerliga alliansen har femton mandat i kommunfullmäktige. De behöver stöd av minst sex ledamöter till för att få igenom sitt förslag till kommunal budget. Det är därför som de har träffat en överenskommelse med Sverigedemokraterna, som innebär att SD kommer att rösta på alliansens budgetförslag. De sex mandat som SD har kvar räcker för att säkra en majoritet för alliansbudgeten.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan